Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: Ungdomar i rika stadsdelar knarkar mer – men misstänks mer sällan

I Stockholms rikare stadsdelar misstänks ungdomar mer sällan för narkotikabruk än i områden med lägre medelinkomst, trots att de rapporterar högre narkotikakonsumtion. Detta enligt Brottsförebyggande rådets analys.

Andelen självdeklarerat bruk var betydligt lägre i Södertälje än Danderyd, trots att andelen anmälningar var högre.

Ungdomar i Stockholmsområden med hög medelinkomst uppger i högre utsträckning att de brukar narkotika. Samtidigt är de mer sällan misstänkta för narkotikabruk.

För ungdomar i Stockholmsområden med låg medelinkomst är förhållandet det motsatta. Ungdomarna uppger i lägre utsträckning att de brukar narkotika, men de misstänks i högre utsträckning.

I kortanalysen nämns en tidigare studie som jämfört förhållandet mellan självdeklarerat bruk och polisanmält narkotikabruk i Danderyd och Södertälje. Den visade bland annat visat att andelen självdeklarerat bruk var betydligt lägre i Södertälje trots att andelen anmälningar var högre.

Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst.

Även boendeform och föräldrars utbildning har betydelse för risken att misstänkas för eget bruk av narkotika. Ungdomar som bor i hyresrätt löper 80 procent högre risk att misstänkas än ungdomar i bostadsrätt eller småhus, och de vars föräldrar saknar eftergymnasial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas, enligt rapporten.

Anmälningarna speglar inte det faktiska bruket

Enligt ett pressmeddelande från Brå ger antalet anmälningar om misstänkt narkotikabruk i första hand en bild av polisens resurser och prioriteringar, snarare än det faktiska bruket.

– En stor del av de provtagningar som görs på ungdomar visar på negativa provresultat. Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst, säger Jon Lundgren, utredare på Brå.

Fakta: Brås kortanalys

Analysen bygger på uppgifter om ungdomar i Stockholm födda 1997–1998, som fått ett beslut på misstanke om eget bruk av narkotika 2015. Materialet har kompletterats med uppgifter från flera olika register hos SCB, liksom med data från Stockholmsenkäten, en enkätundersökning som riktar sig till elever i årskurs nio samt gymnasiets år 2.