Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikansk soldat och poet hyllar Södertälje

I sin debutbok skildrar poeten Brian Turner sina sju år i den amerikanska armén. På tisdagen besökte han Södertälje – en stad som har fascinerat honom i flera år.

Turner tjänstgjorde i armén i sju år och var stationerad i både Bosnien och senare Irak. Efter sina erfarenheter från kriget beslöt han sig för att ta reda på vad som egentligen händer med alla dem som flyr.

– Jag började läsa på och hörde talas om ert före detta kommunalråd som besökte kongressen i USA. Jag förstod att Södertälje ensamt har tagit emot fler flyktingar från Irak än USA. Det fascinerade mig, säger Brian Turner.

Han är i Sverige för att tala om sin debutbok Kulan, innehållande dikter han skrev i Irak. På reseschemat står ett möte med Röda korset i Stockholm och ett besök på bokmässan i Göteborg.

Men först såg Brian Turner till att besöka Södertälje stadshus och diskutera språkutbildning och integration med personal från kommunens introduktionsenhet. Lärdomarna räknar han med att kunna sprida vidare.

– Jag skriver för bland annat New York Times webbupplaga. Där ska jag berätta om vad jag har lärt mig om flyktingmottagande under min resa i Sverige, säger han.