Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal på knäna

Skräckrapporter varnar om stor brist på ambulans­personal i sommar. Men på Falck som ­driver verksamheten i Södertälje lovar man att verksamheten ska fungera som vanligt.

Förra veckan kom rapporter om att ambulanspersonalen i Stockholm går på knäna. Våren har inneburit långa pass och övertid. Tidvis har varken toalettbesök eller matpauser hunnit med under passen.

Enligt Svenska Dagbladet har personalen på Falck, som driver ambulansverksamheten i Södertälje, mottagit mejl där man meddelat att de som inte frivilligt anmäler sig till tjänstgöring under sommaren kommer befordras in.

– Vi varnade tidigt för att det inte skulle finnas tillräckligt med personal i sommar men det har inte hjälpt. Nu vill man att ordinarie som redan har 75 övertidstimmar i snitt sen februari går in och jobbar. Det blir trötta och utslitna sköterskor som kommer ut och jobbar och det är naturligtvis inte bra för patienterna, säger Jörgen Ekström, Vårdförbundets representant hos Falck Ambulans till SvD.

Hos Falck avvisar man kritiken.

– Vi har fullföljt vårt uppdrag och kommer göra så också resten av sommaren, säger verksamhetschefen Eija Hägg.

Men hon medger att det varit tufft att få in personal.

– Generellt råder det stor brist på sjuksköterskor, givetvis påverkar det också ambulansverksamheten i Stockholm. Men vi kommer klara det här inom ramen för arbetslagstiftningen och de två bilar som finns i Södertälje kommer att rulla i sommar.