Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Vart är Liberalerna på väg?

10 poäng.

Den 28 juni valdes Nyamko Sabuni till Jan Björklunds efterträdare som partiordförande för Liberalerna. Åsikterna går isär om det starka stödet Sabuni, som utmålades som kravliberalernas kandidat, erhöll från Liberalernas medlemmar var förvånande eller ej. Men efter en stor seger i medlemsomröstningen vann hon valberedningens och sedermera mötets stöd. Den främsta motståndaren, som ansågs som det socialliberala alternativet, Erik Ullenhag hittade ut själv.

Anmäl text- och faktafel

Liberalerna är inte det enda partiet med falanger. Nu har de blottats öppet inför en ivrig publik och klyftan har möjligen verkat djupare än vad den egentligen är, men nu när krutröken lagt sig återstår en klyfta som är Sabunis att minska bakom kulisserna. Vilken ideologisk stöpning kommer Liberalernas framtid ta för att minska den?

Med för mycket tid med ansiktet i fuskpapper, lyste inte Sabuni igenom. Trots en ansats i ett personligt djup, blev talet aldrig personligt.

8 poäng.

Bara dagar efter ordförandevalet, äntrade Sabuni Almedalens scen för sitt första partiledartal. Med för mycket tid med ansiktet i fuskpapper, lyste inte Sabuni igenom. Trots en ansats i ett personligt djup, blev talet aldrig personligt. Att döma ut Sabuni som talare på första försöket (som partiledare), och dessutom med kort tid är direkt orättvist.

Det mest utstickande i hennes tal var när hon talade om identitetspolitik, där hon betonade både empatiförmåga och fingertoppskänsla framför föreställningar om attribut och representation. En fråga som talet lämnar kvar är om hon kommer fortsätta göra anspråk på uttrycket "Sverigevänner" under sin partiledartid? Innehållet i både Sabunis kommande framträdanden och Liberalernas politik under den kommande mandatperioden är för närvarande okänt.

6 poäng.

Med en ny partiledare kommer en ny partiledning. Sabuni har omgivit sig av personer som varit öppet kritiska mot partiets uppgörelse med regeringspartierna. Den nya partisekreteraren Juno Blom, Johan Pehrsson som gruppledare i riksdagen och nu även den ekonompolitiska återvändaren Mats Persson har alla varit missnöjda med partiets linje. Sabuni har sagt att januariavtalet ska hållas, men hur kommer relationen till detta utvecklas med kritiker vid rodret? Kommer Liberalerna bli en obstinat barnunge vid förhandlingar, eller blir leveranskraven ännu hårdare?

De liberala musklerna behöver gymma, mycket, och att bygga muskler tar tid. Med sig, har de just tid. Mot sig, har de tunga motståndare och sitt eget tålamod.

4 poäng.

När fem tjänstepersoner från Liberalerna tar plats på regeringskansliet ökar anledningen att anta att den sista frågan här ovanför kan bli verklighet. Försvarsberedningens fall kan regeringen betrakta som ett litet skrapsår, de kan räkna med tuffare resultatkrav. Att spänna musklerna är precis var Liberalerna behöver göra medan de balanserar på fyraprocentsspärren: men de ska orka klättra uppåt också.

För att klättra behöver Liberalerna väljare. Traditionellt hämtas de enklast från Moderaterna – kanske till och med Kristdemokraterna, när deras väljare tröttnar på partiets försök att lunchvärva väljare från Sverigedemokraterna. Vilken politik och vilka vägval som kommer att vinna dessa utan att partiet går isär, är en cocktail vars recept har svårspårade ingredienser. De liberala musklerna behöver gymma, mycket, och att bygga muskler tar tid. Med sig, har de just tid. Mot sig, har de tunga motståndare och sitt eget tålamod.

2 poäng.

Vi är framme och ännu vet ingen var vi stiger av. Kanske inte ens Nyamko Sabuni.