Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Porrfilter är en falsk trygghet i flykten från porrprat

Annons

Före sommaren beslutade Salems kommunfullmäktige att installera ett så kallat porrfilter på skolornas datorer. Filtret ska ”svartlista” vissa sidor och därmed göra det omöjligt för eleverna att nå dem. Den bakomliggande motion motiverade porrfilter med att skolan ska vara en skyddad miljö och att porr är viktig förklaring till sexuella trakasserier som sker både inom och utanför skolans sfär.

Anmäl text- och faktafel

I barn– och utbildningsförvaltningens yttrande menar förvaltningen att ett porrfilter i sig inte är kontroversiellt, men att forskning visar att denna typ av filtrering är ett relativt svagt instrument då porr fortfarande är lättillgängligt och att filter inte orienterar sig särskilt väl i gränsland, där relevanta sökresultat riskerar att filtreras bort. Det viktigaste verktyget för ungas förhållningssätt till porr är samtalet, vilket Salems skolungdomar kan räkna med ökade inslag av i sexualundervisningen. Det holistiska konceptet ska skydda barnen.

Nu har Stockholms stad också beslutat att porren ska filtreras bort på skolans datorer.

I Södertäljes skolor finns inga porrfilter, men ämnet porr har lyfts av Ann Westerberg (L), som motionerat om att de offentliga verksamheterna där barn vistas ska vara fria från porr. Filter är ingen lösning, utan istället förespråkar Westerberg mer samtal och kunskap. Porrfilter kan dröja i Södertälje.

Porrfilter diskuteras kontinuerligt på såväl debattsidor som sociala medier. Sju av åtta riksdagspartier står bakom föreningen Porrfri barndoms krav – som bland annat innebär att förskolor och skolor ska installera porrfilter för att skydda barn från porr på skoltid – på just en porrfri barndom. De flesta föräldrar är eniga om att porr inte är någonting för varken fem- eller elvaåriga ögon.

Det råder konsensus om ökade inslag av element med samtal om samtycke, attityder och sexuella normer behövs i svensk undervisning, men att styra denna utifrån en strikt kritisk linje är inte förenligt med ett öppnare samtalsklimat.

Samtidigt som Porrfri barndom förespråkar en porrkritisk undervisning baserad på vetenskap och forskning, visar just vetenskap och forskning att filter inte håller vad det lovar. Detta lyfter ofta forskaren Elza Dunkels. Särskilt då elever ofta har tillgång till internet utanför skolan riskerar effekt av filter bli att det motverkar sitt eget syfte.

Om "porrkritik" innebär källkritik, nyansering och en variation på perspektiv, är det önskvärt i all undervisning. Men om porrkritik utgår ifrån att porr är fel och förkastligt, slår det fel. Undervisning ska inte utmåla någonting som är lagligt som förbjudet. Det råder konsensus om ökade inslag av element med samtal om samtycke, attityder och sexuella normer behövs i svensk undervisning, men att styra denna utifrån en strikt kritisk linje är inte förenligt med ett öppnare samtalsklimat.

Föreningen själva sätter fingret på det egentliga problemet: "Vi är föräldrar som vuxit upp utan internet". Det är en uppenbar miss att råka glida in på Pornhub när vi egentligen bara ville slå på Babblarna. Porr, däremot, fanns när vi var små, men då gestaltat i något så antikt som papperstidningar eller på en VHS-film. Tillgången har exploderat. Våra barn har ofta stor tillgång till skärmtid utanför skolans väggar och därför är det inte bara skolans sak att lösa åt oss.

Strukturella attitydförändringar undervisas inte ut rakt upp och ner, när hela samhällskroppen andas samma strukturer. Det är naivt att tro att bara våra ungdomar behöver ”porrkritik” – det är inget som vi vuxna besitter. Sex kan vara obekvämt att prata om och våra åhörare lär knappast vara superexalterade över att prata porr med päronen. Mest troligt behöver vuxna också ett par timmar i skolbänken på detta ämne och vem hade föreslagit ett filter som ett alternativ för att göra oss porrkritiska?

Hur Södertälje väljer att tackla porren återstår att se.