Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Leif, 62, är svaret på vad det är som är trasigt i våra svenska värderingar

I våras publicerades en debattartikel som jag författat på Expressen Debatt. Jimmie Åkesson talade i en partiledardebatt om ökningen i sexualbrott som importerat i samma mening som han luftade sin orsaksanalys till detta: att männen saknade svenska värderingar.

Anmäl text- och faktafel

Varför ska invandrare fostras i svenska värderingar, som om det vore något slags vaccin mot att begå sexualbrott? Under #metoo-vågen vittnade tusentals, och fler därtill, kvinnor med om sexuella övergrepp från samhällets alla skikt och platser. Omfattningen av det sexuella våldet blev smärtsam tydlig, fastän den egentligen aldrig varit någon hemlighet. Förövarna finns överallt och är vem som helst.

Självklart är det Leif och gänget som vet sanningen om sexuellt våld – här samsades gubbar, grabbar och pojkar över generationsgränserna.

Kritiken lät sig sedermera inte vänta. Många var dem, männen, som hörde av sig till mig och skulle berätta för mig hur det låg till. Det var Leif, 62, Krister, 54, Andreas, 37, och Linus, 25.

Med en ”nu ska du lyssna på mig, flicka lilla”-attityd, skrev de meter efter meter, om hur dum jag var som inte förstod hur dålig kvinnosyn dessa invandrare hade. Ibland beklagade någon sig för det jag och mina vänner fått uppleva, för att i nästa mening understryka att ”dessa män måste vara sjuka” alternativt påminna om mitt eget ansvar, ”varför umgås du med pojkar som gör sånt där?”. Hur absurt det är att bli kallad ”verklighetsfrånvänd” av män som understryker utsatta kvinnors ansvar är lätt att skratta åt.

Självklart är det Leif och gänget som vet sanningen om sexuellt våld – här samsades gubbar, grabbar och pojkar över generationsgränserna. Jag, som i egenskap av att vara kvinna och själv ha blivit utsatt och dessutom har stora nätverk av kvinnor med samma upplevelser från precis hela landet, skulle vara tyst.

Den generationsöverskridande kraftsamlingen till anspråk på sanningen räcker inte. Tystnad är ett helt ointressant alternativ för mig, och många andra. Ingen ”flicka lillar” mig.

För vad säger det här om dessa mäns uppfattning om sexualbrott? Det säger att 1) En sexualbrottsling är invandrare, 2) är han inte det, är han en enstörig avvikare från det normala samhället och 3) är han inte det, var det nog kvinnans fel.

Det fungerar inte att skrika 'alla invandrare' för att i nästa mening hävda 'inte alla män'. Paradoxen i att män påstår sig ta sexuellt på allvar men som anammat denna samhällsuppfattning, är skrattretande men mest av allt tragisk.

Att måla ut svenska sexualbrottsförbrytare som en slags anomali i samhällskroppen, och dessutom inte dra sig från att betona kvinnans ansvar, sätter på något vis fingret på vad som är trasigt i de svenska värderingarna.

Förövare är nämligen inga avvikare. Det är grabben som er son spelade fotboll med, vars pappa ni gärna käkade en korv med på sidan om planen. Det är kollegan, som alltid är så fantastiskt trevlig under lunchen. Det är han i kassan på Ica Nära, som plockar fram rätt snus utan att du behöver fråga. Det är advokaten, som såg till att du fick sommarstugan när frun lämnade dig. Kanske är det till och med du. Förövarna är en del i hela samhällskroppens kretslopp.

Det fungerar inte att skrika ”alla invandrare” för att i nästa mening hävda ”inte alla män”. Paradoxen i att män påstår sig ta sexuellt våld på allvar men som anammat denna samhällsuppfattning, är skrattretande men mest av allt tragisk. Den som inte bemödar att förstå den mest grundläggande naturen av sexuellt våld, är den som ska vara tyst.

Därför är mitt råd till dessa män, som säger värna om kvinnor: tvätta öronen och laga era värderingar.