Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Hur fri är porren?

Befrielsen av porren i början av 1970-talet firades som en sexuell emancipation. Den tidigare begränsningen var befäst i tryckfrihetsförordningen, genom en inskränkning som syftade till att värna nästa generations sedlighet. 1972 ströks paragrafen och porr legaliserades. Symboliken för den fria porren blev ett samhälle där sex normaliserades, där njutning - kanske allra främst kvinnans - kom på tapeten igen, och då samliv lämnade äktenskapets trånga sovrum.

Anmäl text- och faktafel

Nu vill S-kvinnor i Skåne ändra grundlagen, igen. Efter ett par decennier i frihet, ska nu porren fångas in och fängslas. Denna gång ska det ske genom en inskränkning av den grundlagsskyddade yttrandefriheten och inkluderas in i det redan befintliga brottet hets mot folkgrupp. I en motion till S-kvinnors kongress föreslår S-kvinnor i Skåne att porr ska klassificeras som hets mot folkgrupp, där gruppen kvinnor utgör folkgruppen.

Från att ha stått för förgörande av tabu, är porren själv subjekt för tabubeläggning – i stället för frihet är porr förtryck.

Motionärerna anser att brott med sexistiska och kvinnohatande motiv ska skärpas och klassas som hatbrott. Den drivande idéföreställningen är att porr fysiskt skadar medverkande kvinnor men också objektifierar och sexualiserar kvinnor på en strukturell nivå. "Porrskadad" är ett ord som etablerats och syftar till hur ungas syn på sex skadas av att konsumera porr. Överlag cirkulerar diverse krav om rigorösa tag mot just porr.

Porr har gått från sexuell frihet till sexuellt våld. Från att ha stått för förgörande av tabu, är porren själv subjekt för tabubeläggning – i stället för frihet är porr förtryck. Det är inte orimligt att ifrågasätta porrens innehåll, eller betona möjlig utsatthet för individerna som blottläggs i sin mest nakna skrud i princip fritt på internet. Hur fri porren egentligen är kan diskuteras om och om igen. I en annan motion föreslår S-kvinnor i Skåne att en statlig utredning om "hur porrens skadeverkningar ska begränsas för en ökad folkhälsa" ska tillsättas. Detta definierar det uppenbara: att vi faktiskt inte vet hur porren egentligen skadar.

Förbud fostrar sällan frihet. Låt oss lämna den sedliga moralpaniken i tiden före 1970-talet och finna nya vägar för jämställdhet på alla plan, inklusive sexuell.