Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Förringa ej att individen har ett klimatansvar

Klimatet är en av vår tids största frågor. Vem som bär ansvaret för att rädda klimatet råder det delade åsikter kring. Att det i alla fall inte är en 16-åring som ska hålla i taktpinnen, och som än mindre kommer att rädda klimatet, har många framfört mycket bestämt. Andra menar att det är företagen och endast företagen som bär skulden till klimatets fördärv.

Om individers ansvar och makt att agera avskrivs, lämnar vi våra livsöden helt utan inflytande. För visst kan vi agera. Vi kan vägra rabattkoder!

Anmäl text- och faktafel

Att företagsägarna, kapitalisterna, står bakom allt ont i världen är en åsikt som kan förväntas vänsterut, därför är det intressant att personer som definierar sig i mitten, till och med ett steg längre till höger, ansluter till den illustrationen av ansvarsbörda.

Det är oftast företag som producerar och som fraktar alla varor. En enskilds flygresa är en droppe i havet för klimatet i jämförelse med utsläppen som följer alla dessa varor de där förbenade företagen skickar hit och dit. Företagen kan också belastas för produktionsutsläpp för bilen du köper eller fritidshuset du bygger.

Politiska insatser för att göra industrier och transporter grönare är inte dåligt för klimatet. Att styra företag till grönare alternativ och öka incitament för grön omställning är viktiga redskap i klimatarbetet. Vi enskilda står dock inte utan ansvar i klimatfrågan. Makten över köpkraften, som är ett relativt viktigt instrument enligt simpla marknadsekonomiska villkor, är vår.

Det är ett faktum att vi måste ändra våra levnadsmönster. Åtgärderna är relativt enkla: vi kan konsumera mindre av det allra mesta. Medan isarna smälter kulminerar samtidens konsumtionssamhälle på sociala medier, där influencers sprutar ut rabattkoder.

Jag skäms över att mitt barn vid ett tillfälle hade fyra olika jackor, av samma modell, i samma storlek. För all del ekologiska, men likväl en osund konsumtion.

Vidare kan vi förbättra och optimera användningen av det vi har, typ steka upp den där mjuka paprikan istället för att slänga den, dricka mjölken fast bäst före-datumet säger att den inte är bäst längre, och laga dragkedjan på skon.

För att rädda klimatet krävs omvandling på både mikro- och makronivå. Det är motstridigt att tro att människor kan leva utan konsekvenser om marknadens producenter genomgår omvälvande förändringar. Om individers ansvar och makt att agera avskrivs, lämnar vi våra livsöden helt utan inflytande. För visst kan vi agera. Vi kan vägra rabattkoder!

Vi kan fortsätta att slänga oss med förlöjligande fraser om klimatångest och flygskam, medan vi desperat dansar runt i ring kring vårt ansvar. När dansen är slut kan vi inte förringa det uppenbara: vi spelar alla en roll i detta.

Individens klimatansvar ska inte devalveras. Förutsatt att åskådningen på individen är att denne ska vara fri, är det rimligt att anse att vi bär ett ansvar för vårt liv, för våra barns liv. Den motsatta synen, där stat och företag äger makten, går i polemik med tron på vår valfrihet.

Framtiden kommer inte att hålla för att varje hushåll har två bilar, att vi grillar saftiga stekar till middag mer än en gång i veckan, att våra barn har fyra jackor där bara färgen skiljer dem åt.

Individen och politiken måste gå hand i hand mot en hållbar framtid.

Vi kan fortsätta att slänga oss med förlöjligande fraser om klimatångest och flygskam, medan vi desperat dansar runt i ring kring vårt ansvar. När dansen är slut kan vi inte förringa det uppenbara: vi spelar alla en roll i detta.

Som Anders Bäcklander skrev i en krönika, är jorden som något för oss att bruka och missbruka som vi vill. Det är ett privilegium vi måste förvalta klokt.