Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Fastslaget att lagen står på den lilla människans sida

Det har gått tre år sedan haveriet – då en bygglovshandläggare gav ett flertal bygglovsansökande muntligt klartecken om att påbörja byggen – uppdagades. Samma handläggare blev senare både avskedad och polisanmäld till följd av misstankar om korrupt verksamhet där en rad felaktigheter förekommit, men fallet fick aldrig några rättsliga åtgärder.

Anmäl text- och faktafel

Och de enda som straffats av detta är de som sökt bygglov, både företag och privatpersoner. Detta då de muntliga startbeskeden som de sökande fått ogiltigförklarats av Södertälje kommuns stadsbyggnadsnämnd.

Nämndens ordförande Håkan Buller (S) har själv förklarat i LT att ”man inte kan godta muntliga bygglov. Det krävs alltid skriftliga startbesked och slutbesked.”

Och eftersom mottagarna av de muntliga startbeskeden börjat bygga innan de skriftliga startbeskeden kom, hade de gjort sig skyldiga till överträdelser av plan- och bygglagen, ansåg kommunen som beslutade om ett antal byggsanktionsavgifter till de ansökande.

Om ansvar föreligger de ansökande att ha förståelse för kommunens regler, åligger det kommunen ett ansvar att deras anställda följer rutiner och ger korrekta uppgifter.

Offentlig makt ska utövas varsamt, både mot företag men allra främst individer. Som medborgare måste man kunna lita på att offentliga företrädare ger korrekt information.

Eller tänker sig Södertälje kommuns företrädare att individer och företag ska förhålla sig kritiskt till besked från kommunen?

Relationen mellan kommun och medborgare måste bygga på förtroende. Mot det offentliga blir individen liten. Oavsett vad Håkan Buller (S) tycker om bygglovsansökandes ansvar, ska ett sådant förtroende vårdas ömt. Om de ansökande ska visa förståelse för kommunala regler, åligger det kommunen ett ansvar att deras anställda följer rutiner och ger korrekta uppgifter.

Givetvis vill kommunen inte att deras anställda ska göra fel med flit och tack och lov är det ovanligt, men att straffa de som drabbats är inte ett rimligt sätt att hantera ett sådant haveri på.

Att domen ger rätt mot individen är en viktig markering att det offentliga ska vara varsamma i sanktioner som drabbar enskilda.

Därför var det helt utan fingertoppskänsla som kommunen överklagade Mark– och miljödomstolens dom – som gav privatpersoner rätt mot kommunen och upphävde den byggsanktionsavgift som kommunen delgett dem – till Mark– och miljööverdomstolen. Summan var liten och det var uppenbart att privatpersonerna handlat i god tro.

Mark– och miljööverdomstolen fastslår den tidigare domen, vilket LT berättade i helgen. Ingenting i lagen utgör hinder för att meddela muntliga startbesked, tvärtom har muntliga avtal och besked enligt svensk lag rättsverkan. Det är endast riktlinjer som anger skriftligt besked som nödvändigt för att verifiera giltighet. Att domen ger individen rätt är en viktig markering – det offentliga ska vara varsamt i sanktioner som drabbar enskilda.

I denna röra, som är beklaglig på många plan och som Södertäljes stadsbyggnadsnämnd säkerligen helst hade sluppit, hoppas jag på ödmjukhet och respekt för det ansvar som kommunen bär gentemot den lilla människan.