Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Färre sjuka barn – en vinst för hela samhället

Med barn kommer lite av de allra flesta känslorna, men också sjukdomar. Det hör till och för det allra mesta, ger de vanligaste sjukdomarna inga värre skador.

Anmäl text- och faktafel

Förra senhösten var det dags. Dagen som i princip följer med som en garanti vid barnleverans. Den första vattkoppan dök upp på fyraåringens rygg.

För de flesta, både barn och vuxna, är magsjuka bara en lagom otrevlig upplevelse. Precis som vattkoppor är det ingenting som dödar.

Inställningen att vattkoppor är något som händer oss alla och att det flyger över för att aldrig komma tillbaka, gjorde sjukdomen ganska odramatisk. I två veckor samsades barnets pappa och jag om att vårda det prickiga barnet, som förhörde sig noggrant om hur vi föräldrar upplevt sjukdomen. Utöver bilder på en prickig version av mitt femåriga jag i mina föräldrars fotoalbum, bär jag med mig minnen av sjukdomen genom ett ärr efter en kliad koppa på ett lår.

Nu kan ett vaccin kraftigt reducera sjuktalen av denna garanterade sjukdom. Mitt barn var uppenbarligen inte vaccinerad och det var det slappa förhållningssättet till sjukdomen som gjorde att vaccin kändes överflödigt. Ingen hade frågat heller. Dessutom skulle det ju bara sker en gång.

Magsjuk är dock sällan något man blir endast en gång. Ett förskolebarn kan räkna med en omgång per år. Magsjukan kommer i olika förpackningar, men den vanligaste orsaken är rotavirus, som det nu finns vaccin mot. I samtliga kommuner i Stockholmsregionen, inklusive Södertälje, har vaccinet erbjudits kostnadsfritt. Dock har vaccinationerna lägst täckning i Södertälje, vilket LT har rapporterat om.

För de flesta, både barn och vuxna, är magsjuka bara en lagom otrevlig upplevelse. Precis som vattkoppor är det ingenting som dödar. Efter några jobbiga och kladdiga dygn går det över. Men för den sakens skull kommer sjukdomen inte utan konsekvenser.

Att slippa jobbiga sjukdomar är inte bara en förhöjning av livskvalité. Det är också bra ur ett samhällsekonomiskt såväl som säkerhets- och hälsoperspektiv.

Varje år blir barn inlagda på sjukhus i sviterna av magsjuka. För de med svagt immunförsvar, eller som bara är gammal eller väldigt liten, kan magsjuka vara livsfarligt, men även den som inte är överkänslig kan bli rejält sjuk. Fastän folk inte dör, kan lidande besparas.

Vi slipper inte bara lidande, effekterna är fler än så. Elaka virus är inget som behövs på sjukhus, där känsliga patienter finns, i onödan. Med färre sjuka barn minskar sjukhusens belastning och frigjorda resurser kan ägnas till just de patienter där ett vaccin inte hade hjälpt.

Nej, att vara sjuk är sällan livsfarligt – men inte heller nödvändigt. Att våra barn slipper diverse sjukor är en ren samhällsvinst ur flera aspekter.

Föräldrar till sjuka barn får betald VAB för att ta hand om sina ynkliga telningar (och blir inte sällan sjuka själva). Vattkopporna tog två veckors VAB. En magsjuka ytterligare en till. När dagar då förkylningar varit lite för jobbiga adderas, går den totala vabben under förra läsåret upp i fem veckor för mitt barn, som är ett relativt frisk sådant.

Möjligheten att vabba med våra barn är fantastisk. Dock är färre vabdagar utan att för den delen tumma på barnens rätt till ett trygg tillfrisknande, ett bra sätt att spara en slant på.

Det finns gott om andra sjukdomar vi behöver vabba för. Vanliga förkylningar, feberslängar, svinkoppor och ögoninflammation går inte att vaccinera bort.

Nej, att vara sjuk är sällan livsfarligt –men inte heller nödvändigt. Att våra barn slipper diverse sjukor är en ren samhällsvinst ur flera aspekter. Det är något vi alla tjänar på.