Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amandah Andersson: Bygg upp era hjärtan, moderater

Förra helgen var det femårsjubileum för Fredrik Reinfeldts tal, där han vädjade till det svenska folket att öppna sina hjärtan. Talet har i efterhand skällts ut och anklagats för att vara spiken i kistan för Moderaternas tid som ledande regeringsparti.

Anmäl text- och faktafel

Från att ha tagit makten år 2006 med 26 procent av väljarnas stöd och behållit den med kanonresultatet på 30 procent i valet 2010, förlorades regeringsmakten med ”svaga” 23 procent till sist år 2014. Från frälsare var nu Reinfeldt ett fiasko, och hans namn tycks nästintill vara ett skällsord inom Moderaterna.

Fastän partiet bytt partiledare två gånger sedan han-som-förstörde-allt lämnade sin post, nådde partiet inte till 20 procent i förra årets val. Att Reinfeldts sämsta siffror på 23 procent förmodligen hade räckt till att erövra Rosenbad igen, är ett faktum som ger vilken moderat som helst stressutslag.

Men självklart är det talets fel. Det symboliska talet, där den humanistiska retoriken smakar som lenaste honung, men vars innehåll ekar tomt i den rationella hjärnan. Talets skuld deklarerades tydligt när dess femårsdag annonserades på Twitter. Någon tackade för att Reinfeldt och hans öppna hjärtan ”runnit ut med badvattnet”. Kritiken applåderas – nu är det en annan tid och Moderaterna verkar bara vilja glömma de där åtta regeringsåren.

Moderaterna har knutit om slipsen, och den här gången hårdare. Den humanistiska lenheten som lyste i Reinfeldts tal, har med hårda tag hållits på en armlängds avstånd. Ändå har inga magiska uppsving i opinionen skett. Badvattnet rann ut, men dessvärre lider Moderaterna av vattenbrist. Påfyllningen låter sig vänta. Den moderata liberalism som präglade Reinfeldts era och som det visst fanns strimmor i Ulf Kristerssons Almedalstal, verkar kämpa på sparlåga.

Att föreslå progressiva lösningar och försöka fylla det där innehållet som många ansåg saknades i Reinfeldts tal, blir svårt när moderata företrädare är upptagna med att, likt pubertala tonårskillar, tävla i vem som kan spänna musklerna mest.

För att nå tillbaka till 25 procent, eller i alla fall 20, behöver Moderaterna hitta en kreativ väg tillbaka till sina hjärtan.