Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Almnäs – all vår lyckas smed

Under medeltiden ägnade sig alkemisterna delvis åt att försöka framställa guld och att skapa ett livselixir som kunde förlänga livet.
Ungefär samma sak som Almnäsisterna sysselsätter sig med i våra dagar.

Det är nu fem år sedan som Försvarsmakten lämnade övnings- och skjutfälten på det forna regementsområdet. Den sista soldaten hade passerat vaktkuren för gott.

Därmed var det dags att vända blad för ett helt nytt, civilt kapitel i historien om det 18 kvadratkilometer stora området kring Almnäs – ett kapitel som vi sett inledningen av, men inte mycket mer än så.

Däremot vet vi att det är många som vill fylla det med innehåll. Senast i raden är nykvarnspartisten Jan Brolund som på dagens debattsida utvecklar idéerna om att

Almnäsområdet borde vara en lämplig plats för ett motorcentrum – såväl med inriktning på motorsport som på fordonsindustrins behov av att testköra nya produkter.

Tanken är att en sådan satsning i förlängningen ger en stabil och trygg näring som Nykvarns kommun – och Södertälje också – får mycket positivt ut av, i form av arbetstillfällen.

Guld och förlängt liv, så att säga.

Jan Brolunds motorsatsning är kraftfull till sin storlek och omfattning – men minns att motorfolket har kastat lystna blickar på Almnäs under lång tid. Fler än en har sett området som framtiden för den mycket livskraftiga, men ständigt hotade, motorsportverksamhet som i dag håller till vid Tuvängen.

Hästkrafterna är av ett helt annat slag i konceptet som Södertälje kommun genom Telge AB driver. När Svensk galopp och Täby galopp under förra året gick ut med en gemensam förfrågan om en plats för att dels bygga upp ett hästsportcenter av klass och dels flytta själva tävlingsbanan från Täby ansåg man att potentialen fanns vid Almnäs.

Visionen, som går under namnet Spectrum, är att hästsportsatsningen kring Almnäs, samt vid Brandalsund, ska kunna skapa såväl bostäder som arbetsplatser. Kommunens tanke är att Södertälje därigenom får ett tredje näringslivsben att stå på – vid sidan av Scania och Astra Zeneca – nog så viktigt för att stärka kommunens attraktionskraft i framtiden.

Guld och förlängt liv, med andra ord.

Almnäs är ett av fyra kvarvarande placeringsalternativ. Galoppsportens aktörer trodde sig kunna komma med ett beslut under första kvartalet i år, men så blev inte fallet. Troligt är att beskedet dröjer ytterligare en tid.

Vid sidan av motorer och hästar har lokala skyttar och jägare hoppats att man kan få ett nytt tillhåll för att öva. Och i den översiktsplan för området som finns talar

Södertälje kommun om att anlägga en helt ny stadsdel med uppemot 2 000 bostäder.

Möjligheterna synes obegränsade, samtidigt begränsar de olika visionerna varandra.

Ett motorcentrum utesluter ett hästsportcentrum och vice versa. Dessutom vet vi av erfarenhet att såväl motorbanor som skjutbanor svårligen går att kombinera med bostadsbildning. Höga ljudnivåer gör att verksamheten placeras i glest bebyggd terräng.

Dessutom är det olyckligt när Nykvarns största parti företräder en linje och Södertälje kommun driver en annan. Om Södertälje får ett galopp-ja kommer Jan Brolunds dröm om Almnäs aldrig att bli av. Inte ens vid ett galopp-nej är det säkert – men då vore det önskvärt om kommunerna tillsammans satte sig ned. För tiden är mogen att bli mer konkret – att lämna visionerandet.