Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allvarliga frätskador på tänderna vanligt bland ungdomar

Nästan var tredje ungdom i länet har frätskador på sina tänder visar en ny studie.

– Det är alarmerande att frätskador är så vanligt förekommande hos ungdomar i Stockholms län. Dessa skador läker inte av sig själv och förlorad tandsubstans går inte att få tillbaka, säger tandläkaren och forskaren Maria Skalsky Jarkander i ett pressmeddelande.

Riskfaktorerna som ligger bakom frätskadorna, eller erosionsskadorna som de också kallas är bland annat konsumtion av läsk, juice och sportdryck. I studien som genomförts på Folktandvården deltog över tusen ungdomar i åldrarna 15 och 17 år.

Resultaten visar att nästan en tredjedel av 15-åringarna hade frätskador på tänderna och att andelen bland 17-åringar är ännu högre. Studien visade också att problemen var vanligare och allvarligare bland pojkar. Nära en fjärdedel av de frätskador som hittades i undersökningen bedöms vara allvarliga, vilket kan leda till att hela emaljen på tänderna löses upp.

- Vid allvarliga frätskador krävs ofta omfattande och dyra behandlingar, som porslinskronor eller skalfasader. Därför är forskning inom området så viktig, säger Maria Skalsky Jarkander.

- Vi vet idag att en livsstil med mycket läsk och andra sura drycker är en riskfaktor. Det finns även medicinska riskfaktorer som sura uppstötningar och kräkningar - det senare vanligt förekommande vid ätstörningar - som inte får glömmas bort, fortsätter hon.

Det går att förebygga frätskador genom nya vanor, till exempel att undvika mat och dryck med mycket syra som läsk, energidryck och surt godis. Ett annat tips är att avsluta sina måltider med att äta något basiskt, som ost eller andra mjölkprodukter. Dessutom är det bra att vänta med att borsta tänderna till efter att man druckit eller ätit något surt, enligt Folktandvården.