Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt talar för Clinton mot Trump

För Hillary Clinton och Donald Trump blev supertisdagen super. För de andra var den bara en tisdag.

Även om kampen om att bli presidentkandidat lever vidare, så har både Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump stärkt sitt grepp. Bägge två vann var för sig i sju av de elva delstater som röstade under supertisdagen – och framstår som tydliga favoriter att bli respektive partis presidentkandidat i valet i höst.

Men man ska aldrig säga aldrig. Utmanarna vägrar att ge upp – och nästa stora test kommer om två veckor när bland andra delstaterna Florida och Illinois håller sina primärval.

På Demokraternas sida finns bara två kandidater. Bernie Sanders lyckades vinna i fyra av tisdagens delstater och även om avståndet är för långt för att han ska nå i kapp Hillary Clinton, så innebär bara det faktum att han hänger i att Clinton fortsatt behöver anpassa sig till Sanders. Kampanjen hittills har gjort att hon pressats ut till vänster på det politiska fältet – och det är från den positionen som hon sedan ska börja bygga sin presidentkampanj.

Men Demokraterna får ursäkta. Det är hos Republikanerna det verkliga dramat utspelar sig – och kommer att utspela sig.

Fastighetsmiljardären Donald Trump fortsätter sin framgångsresa. Det är tydligt att det går att förolämpa och vara hur oanständig som helst mot kvinnor, invandrare och andra utan att det påverkar hans stöd – åtminstone inte i negativ riktning, snarast ökar det.

Det finns klara likheter med hur populistpartier i Europa, som Sverige-demokraterna, har vuxit. Skandaler och övertramp räknas liksom inte så länge man lyckas ger sken av att man står för något annat än etablissemanget.

Efter Trumps triumf under supertisdagen, är paniken i det republikanska partiet påtaglig.

Dels hos de övriga fyra som alltjämt strävar efter att bli partiets presidentkandidat – där

Ted Cruz och Marco Rubio är de främsta utmanarna. Dels inom själva partiet, där det inte är någon hemlighet att man helst inte vill se Trump som presidentkandidat, eftersom han bedöms som hopplöst svår att kontrollera. Dessutom saknar han politisk erfarenhet och bedöms ha dålig koll inom flera politikområden.

Kampanjen hittills har gynnat den som är fräck i mun och bjuder på kvicka oneliners – det blir bra tv. Några djupare politiska frågor har inte fått utrymme – och förmodligen är det först när, eller om, det republikanska startfältet minskar i antal (genom att folk säger upp sin kandidatur) som det skulle kunna bli ett skifte. Tills dess talar inget för att Trump behöver vara orolig.