Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler poliser lämnar Södertälje

Polisen har drabbats av massavhopp sedan omorganisationen sattes in.– Fem har slutat från krimjouren där jag jobbar, säger Thomas Sjökvist, facklig företrädare i Södertälje.

Annons

En polis slutade i höstas lokalpolisområde Södertälje för en ny bransch. Från januari till april i år lämnar fem poliser med tjänstledigt för att testa nya yrken.

– De som haft chansen har slutat. Vissa har gått i pension andra har bytt jobb, säger Thomas Sjökvist, facklig företrädare hos polisen i Södertälje.

I hela Sverige slutade 2015 828 poliser. 589 poliser slutade av andra skäl än pension. Motsvarande siffra för fem år sedan var 106 skriver Aftonbladet. Siffrorna kommer från Polisförbundet.

Generellt tror Sjökvist att avhoppen har två orsaker.

– Många känner sig underbetalda och många är trötta på att det är otroligt rörigt efter omorganisationen. Det måste till motivation och glädje i polisyrket om det här ska förändras.

Sjökvist tror att fler kommer lämna. Som facklig representant har han mycket att göra.

– Vi har häcken full. Det blir många frågor om tjänstledighet, försäkringar och så. Jag måste hålla mig neutral, men det är klart att det känns väldigt tråkigt. Det är mina arbetskamrater som slutar.

På Sjökvists grupp, krimjouren, har fem av tolv personer hoppat av. Två av dem har bytt jobb inom polisen, tre har sökt sig till nya yrken.

– Det ser ljust ut på arbetsmarknaden för poliser som anses ha driv, engagemang och är ärliga. En av kollegorna gick till försäkringskassan som handläggare och fick flera tusen mer i lön direkt, säger Sjökvist.

Peter Nylind, lokalpolisområdeschef i Södertälje, håller delvis med om bilden som ges. Han säger att polisen haft en turbulent period och att han känner av frustrationen.

– Jag upplever inte att människor flyr yrket men det är fler avhopp än vanligt även i Södertälje, säger Nylind.

Han tror att en omorganisation ofta är en naturlig tid för reflektion. Nylind tror att perioden med många avhopp snart mattas av.

– När omorganisationen sätter sig ännu lite bättre så kommer det inte kännas lika stökigt. Vi tillsätter de sista gruppcheferna just nu. Så hoppas jag att lönediskussionen är över inom kort så att alla vet var det landar. Det tar mycket fokus.

Från årsskiftet till april är det totalt ett tiotal som slutat bland lokalpoliserna i Södertälje. Ingen av dem har ersatts än, rekryteringen är svår.

– Ett av våra dilemman är att de allra flesta utbildade poliser har jobb eller har valt att inte vara poliser längre. Förhoppningsvis kan vi ersätta luckorna till sommaren med nästa aspirantkull.

Än så länge går avhoppen att hantera säger Nylind:

– Men fortsätter det så här kommer det ge konsekvenser för vår verksamhet framåt i tiden. Det är oroande.

Så många lämnar Södertälje

Antalet poliser som lämnat lokalpolisområde Södertälje enligt områdeschef Peter Nylind.

Hösten 2015 lämnade:1 till arbete utanför polisen.

6 för annat arbete inom polisen.

1 för pension.

Alla tjänsterna är ersatta.

Januari-april 2016:3 för annat arbete inom polisen.

5 tar tjänstledigt för arbete utanför polisen.

Ännu finns inga beslut om ersättare under våren.

I lokalpolisområde Södertälje är i dag cirka 110 poliser i aktiv tjänst.