Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler behöriga lärare i Södertälje – ökar mest i länet

Andelen behöriga lärare ökar i 17 av 26 kommuner i Stockholms län – däribland Södertälje. Länet ligger emellertid under rikssnittet. Det visar statistik från Skolverket.

Det är Lärarförbundet som analyserat Skolverkets statistik på kommun- och länsnivå. De slår bland annat fast att Stockholms län ligger en procentenhet under rikssnittet, med en lärarbehörighet på 70 procent.

Av de sammanlagt 17 206 grundskollärarna i Stockholms län (motsvarande 15 360 heltidstjänster) var det 13 208 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne, enligt Lärarförbundets pressmeddelande.

Andelen behöriga lärare minskade jämfört med året innan med två procentenheter. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket i stort sett samma nivå som året innan.

– När lärare saknas påverkas både kvalitén i elevernas undervisning och arbetsmiljön för befintliga lärare. Lärarbristen riskerar att öka skillnaderna mellan skolor. Som lärare vet vi hur viktiga vi är för varandra och hur avgörande det är att förutsättningarna är som bäst där utmaningarna är som störst, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.