Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt du behöver veta om nya SL-kortet – prishöjning, enhetstaxa och indraget kort

Den 9 januari införs SL:s nya biljettsystem. Då försvinner det så kallade Södertäljekortet – och det nya kortet blir 45 procent dyrare.
– Det nya systemet är enklare och mer rättvist, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

LT har flera gånger skrivit om SL:s nya enhetstaxa som innebär att det blir samma pris i hela länet, vilket trafiknämnden i Stockholms läns landsting fattade beslut om efter flera års försök. Kristoffer Tamsons (M) är trafiklandstingsråd.

– Det nuvarande systemet har upplevts som krångligt och orättvist och därför tillsatte jag en utredning som var klar i våras. Där tillfrågades även resenärer och svaren visade att man vill se ett enklare och mer rättvist system och det har vi utgått från när vi skapat det här, säger han.

Kristoffer Tamsons är stolt över att alla partier i landstinget står bakom det nya systemet som börjar gälla den 9 januari 2017.

– Det är viktigt med en bred politisk enighet så att beslutet kan bli kvar en längre tid. Det gör att vi kan säkra kollektivtrafikens framtid och få en ordnad ekonomi med satsningar på nya tåg samt utbyggnad och renovering av bansträckningarna, säger han.

Malin Karlsson är trafikpolitisk talesperson för (MP) i landstinget. Hon tycker också att förslaget är bra.

– Det blir enklare, smidigare och billigare att resa i hela länet, vilket förhoppningsvis kommer göra att fler väljer kollektivtrafiken. Den stora vinsten med det här systemet är att många satsningar som legat på is länge kan bli verklighet tack vare en bättre och mer förutsägbar ekonomi, säger hon.

Södertäljes kommunalråd tillika ledamot i landstingets trafiknämnd, Elof Hansjons (S), tycker det nya systemet är bra för Södertäljeborna.

– Det är en linje (S) drivit sedan vi införde enhetstaxa på månadskortet 2002-2006 så det är bra att även enkelbiljetterna får det. Zonsystemet har varit krångligt att förstå och orättvist att det till exempel är dyrare att åka mellan Södertälje och Salem än inom hela tunnelbanesystemet. Dessutom blir det billibare för Södertäljeborna att åka inom hela länet.

När enhetstaxan införs försvinner det så kallade Södertäljekortet, det vill säga resor med SL inom Södertälje. Förra året såldes i snitt 3 000 Södertäljekort i månaden. De resenärerna hänvisas nu till reskassa eller det vanliga månadskortet som höjs från 790 kronor till 830 kronor. Det kan jämföras med Södertäljekortet som kostat 570 kronor för 30 dagar.

– Zongränserna har kluvit kommuner mitt itu och någon som rest en kort sträcka kan ha behövt betala mycket mer än någon som reser tre gånger så långt åt andra hållet. Nu blir det mer rättvist och lättare att resa, även för sällanresenärer, säger Kristoffer Tamsons och fortsätter:

– Dessutom har det bara funnits lokala kort i Södertälje och Norrtälje, vilket är orättvist mot övriga länsbor. Likadant har en höginkomsttagare som reser inom Södertälje fått betala lägre än en student som pendlar till Stockholm, vilket inte heller är rättvist. Det ändras nu.

Elof Hansjons påtalar att en enig kommunstyrelse i Södertälje ville behålla Södertäljekortet men att det är landstingets beslut och kommunens linje fick inte gehör där.

– Skälet är att man vill förenkla hela biljettsystemet och bedömningen är att relativt få använt kortet. Jag håller med om att det blir en hög prishöjning för dem som enbart rest på det lokala kortet men (S) och (V) drev en lägre generell prishöjning för att få mindre steg från lokal till generell taxa men vi fick ingen majoritet för det förslaget.

En annan skillnad är även att den sista etappen i resan ska ha påbörjats inom 75 minuter jämfört med tidigare 120 minuter.

SL-kortet ligger i nivå med övriga län i Mälardalen. I Södermanlands län kostar ett 30-dagarskort för en vuxen 790 kronor, i Upplands län 795 kronor och i Västmanlands län 1315 kronor.

Dock finns där fortfarande kort för begränsat resande, vill man bara resa i en kommun i Södermanland kostar det 560 kronor, i Uppland 340 kronor och i Västmanland 580-835 kronor beroende på kommun.

– Om man tar bort zonerna, som vi nu gör, kan man inte heller ha kvar lokala kort eftersom man då inte har något område att utgå från. Sedan handlar det om var man lägger subventionerna, i Södermanland finns till exempel ingen pensionärsrabatt och i Uppland kan man inte köpa tätortskort i Uppsala utan bara på mindre orter. Vi väljer att lägga störst subventioner hos pensionärer, unga och studerande eftersom det är där de behövs bäst, säger Kristoffer Tamsons.

De flesta Södertäljebor som LT pratar med tycker att det nya systemet låter bra. En av dem är Bo Johansson som bor i Lina.

– Mig passar det bra för om jag åker någonstans så är det till Stockholm och då blir det billigare nu. I Södertälje använder jag bilen. Det blir värre för min fru som oftast åker buss inom Södertälje, säger han.

Stockholmsbon Lisa Livstedt-Malmros är på väg till Tom Tit med barnbarn.

– Jag tycker det låter bekvämt och enkelt, säger hon.

Mölnbobon Annica Bormark är också nöjd.

– För mig som ofta reser till Gnesta blir det mycket billigare och enklare nu så det är bra, säger hon.

Henrik Björnfot som bor i Uttran gillar också enhetstaxan.

– Jag åker pendeltåg ibland och då blir det mycket lättare nu, säger han.

En som inte är riktigt lika nöjd är Malin Ekström som bor i Ronna.

– Jag jobbar i Stockholm så för mig blir ju månadskortet dyrare nu. Jag tycker de skulle sänka priset på det i stället för att införa enhetstaxan, säger hon.

Fotnot: Det går att köpa månadskort för enbart Södertälje fram till och med den 9 januari till det gamla priset.

Så här blir SL:s nya priser

Månadskort: 830 kronor. (Nu: 790)

Månadskort för ungdomar, pensionärer och studenter: 550 kronor.

Med reskassa vuxen: 30 kronor per resa (Nu: 25 kronor för en zon. 37,5 i två zoner, 50 för tre zoner)

Med reskassa för ungdomar, pensionärer och studenter: 20 kronor (Nu: 15 kronor 1 zon, 22,50 för två zoner, 30 kronor för tre zoner. Studenter har inte inkluderats i detta pris tidigare).

Fotnot: Alla nya priser införs 9 januari 2017.

Läs mer på: http://sl.se/sv/info/nyheter/nya-priser-2017/?date=true