Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt behöver inte styras av lag

Politiska idéer som partierna aldrig ens försöker göra verklighet av när de väl har makten borde avskrivas de politiska programmen.

Annons

Som det faktum att nästan alla partier vill avskaffa monarki. Gör det då, eller lägg ner det hycklande agiterandet så fort en nyhet från hovet når medierna.

Samma med sex timmars arbetsdag.

Nu är det ju som tur är inte förbjudet att ta egna initiativ, man behöver inte vänta på politiska beslut eller att det ska införas något sorts bidragssystem, man kan göra saker ändå.

I Göteborg pågår ett försök på Svartedalens äldreboende där reaktionerna hittills är positiva men där man också utökat personalstyrkan med 14 personer.

Oss reklambyrå i Visby såg lite annorlunda på saken. Om man räknar på antalet effektiva timmar under en arbetsdag kan man snabbt konstatera att det inte blir åtta timmar. Om man är medveten om att man kan gå hem två timmar tidigare om man hoppar över de där stunderna av ”dötid” så skapas en annan effektivitet. Självklart måste man hålla benhård koll på att det inte leder till stress.

Rätt hanterat kan sex timmars arbetsdag bli ett utmärkt sätt att stärka sitt värde som attraktiv arbetsgivare.

På många arbetsplatser gör man tyvärr tvärtom, alla förmåner och extravärden plockas bort, man ser isolerat till kostnaden eller den uteblivna intäkten, och inte alls på vad det kan ge tillbaka i ökad effektivitet och arbetslust.

Kortare arbetsdagar passar vissa företag men inte alla. Precis som det mesta när det handlar om företag som finns i en skala från enmansföretag till bolag med tusentals anställda. Därför är tvingande lagar och regler som är lika för alla en dålig väg att gå.

Sex timmars arbetsdag kan mycket väl leda till ökad effektivitet i ett litet företag med nån sorts ”familjekänsla”. Effekt blir sannolikt inte densamma i ett storföretag där man inte alls har samma relation mellan ledning och anställda.

Många regler som var och en kostar en slant är inget problem för företag som har råd att ha egna avdelningar för att administrera detta, men för ett litet företag kan det vara både tidskrävande och alltför för kostsamt. Det behövs olika regler helt enkelt och det är obegripligt att inte det största och äldsta arbetarpartiet kan erkänna detta utan argumenterar som om hela den svenska modellen är fara.

Alla företag behöver också handlingsutrymme för att kunna locka till sig rätt kompetens. Ibland handlar det mer om att hitta rätt person än någon med rätt formell utbildning.

Lön är inte det enda som läggs med i beräkningen när någon väljer mellan olika arbetsplatser. Sånt som sex timmars arbetsdag kan vara värt mycket mer än en hög lön för vissa. Medan det innebär ett stresspåslag på andra.

Arbetslivet är precis som allt annat individuellt. Därför är det dumt att ha alltför fyrkantiga regelverk.