Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt är inte grönt som glimmar

Miljöbokslut 2018 är en uppföljning av de mål som ingår i Södertälje kommuns miljö- och klimatprogram för åren 2018–2021 och som antogs av kommunfullmäktige i december 2017.

Anmäl text- och faktafel

I miljöbokslutet kan vi utläsa att Södertälje har en lång väg att gå för att nå till de mål som är uppsatta i kommunens eget klimat och miljöprogram, i Stockholmsregionens klimatfärdplan, i det nationella klimatpolitiska ramverket, EU:s klimat- och miljöpolitik samt i FN:s 17 mål för global hållbarhet (Agenda 2030) och som är nödvändiga för att vända en skenande utveckling och för att stoppa en hotande miljökatastrof.

Flera punkter har vi reagerat på men främst två är anmärkningsvärda.

Väldigt många poster har gul- eller grönmarkerats som att de vore pågående eller till och med avklarade fastän det inte är vad markeringarna avser. För den som inte läser rapporten noggrant ser det ut som att det mesta är åtgärdat eller åtminstone på god väg. Så är inte alls fallet, långt ifrån.

Till exempel har giftfri miljö grönmarkerats som om inga gifter finns fastän ett femtiotal förorenade områden i kommunen återstår att undersöka och åtgärda.

Även utsläppsnivåerna har markerats med grönt trots att växthusgaserna i kommunens geografi fortfarande ligger alldeles för högt.

Båda dessa bör vara naturligtvis vara rödmarkerade. Mål efter mål kan avläsas på ett likartat sätt. Grönt borde vara gult och gult borde vara rött.

Inte heller kan vi finna ett ord om de stora mängder koldioxid som kan släppas ut i den europeiska luften tack vare kommunens bolag Söderenergis handel med utsläppsrätter. Söderenergi tilldelas varje år av EU och staten ett antal fria utsläppsrättigheter inom ramen för EU:s utsläppshandelssystem. När de egna utsläppsbehoven nyttjats i den tilldelade kvoten kan icke utnyttjade rättigheter säljas inom utsläppsmarknaden i EU.

Även om dessa växthusgaser inte tagit vägen genom skorstenarna på Igelstaverket så har Söderenergi och Södertälje kommun indirekt via EU:s handelssystem medverkat till den globala uppvärmningen.

För 2016 redovisade således Söderenergi en försäljning av cirka 400 000 ton koldioxid och för 2017 blev outnyttjade utsläpp cirka 233 000 ton. Med andra ord en betydande mängd koldioxid även i ett nationellt perspektiv. Även om dessa växthusgaser inte tagit vägen genom skorstenarna på Igelstaverket så har Söderenergi och Södertälje kommun indirekt via EU:s handelssystem medverkat till den globala uppvärmningen.

Söderenergis styrelse och ägarkommuner måste sätta stopp för sin egen handel med klimatet som insats och dessa utsläpp ska naturligtvis räknas in i kommunens miljöbokslut.

Vi ska inte lura oss själva av ett miljöbokslut där det ser ut som vi redan klarat vartenda mål, för det är väldigt långt ifrån verkligheten.

Vi måste vara ärliga med hur långt vi faktiskt har kvar att gå till våra uppsatta mål om vi någonsin ska nå dit. Vänsterpartiet menar också att inte förrän Södertälje kommun anammar ett systematiskt och strategiskt arbete med samtliga målområden i Agenda 2030 nedbrutna till de kommunala uppdragen, så kan vi tala om att vi har påbörjat vägen till hållbar välfärdskommun utifrån ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter.

För Vänsterpartiet Södertälje

Linda Sjögren

Eva Bjurholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel