Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla rådhuset på väg till sin temporära plats

En lite lätt åldersskadad färgbild skildrar det smått dramatiska dygn i november 1962.

Annons

Gamla rådhuset stod då placerat på Stora torgets östra sida, nära nog där det 20 år senare kom att placeras permanent. Denna ålderdomliga byggnad från 1735 lyftes upp med domkrafter och flyttades från sin gamla sockel under natten mellan den 12 och 13 november.

Trots den sena timmen var det gott om åskådare som var närvarande då huset sakta, nästan lite majestätiskt, knirkande rullade över Storgatan och tog nattläger på den östra sidan om Storgatan. Det är från den positionen vi har dagens bild.

Denna lite märkliga transport utfördes av den kända husflyttningsfirman Fritz Persson söner från Lister Mjällby utanför Sölvesborg. Denna transport kan sägas vara den symboliska starten för den stora Citysaneringen som ägde rum i Södertäljes centrala delar i början av 1960-talet. Bildvinkeln är från sydost och vi har S:ta Ragnhilds kyrka som riktpunkt. Även Hackerska gravkoret skymtar genom de avlövade träden.

Väl på östra sidan om Storgatan så svängdes rådhuset 180 grader, ett halvt varv, och flyttades till Västra Kanalgatan där det stod under helgen innan byggnaden sakta rullades till en temporär uppställningsplats där den kom att stå i 20 år.

Under tiden hade man olika aktiviteter på Stora torgets östra sida. År 1982 kunde man dock återinviga huset i dess nya funktion, sådant vi kan se det än i dag.

Mer läsning

Annons