Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från tillverkning av järnvägsvagnar till industrihotell

En lite bleknad bild av Centrifugens lågdel kan vi ser här, tagen från söder.

Annons

Som en riktpunkt har vi i bakgrunden ”högdelen” till Svenska Centrifug AB:s anläggning vid Storgatan. Fotografen stod på gångvägen utmed Storgatans västra del, nära Villagatan. Lågdelen tillkom vid mitten av 1860-talet och var uppförd av D. J. Ekenbergs Söner som där tillverkade järnvägsvagnar och järnvägsmateriel. Byggnaden var från början oputsad med det röda teglet väl synligt.

Ursprungligen var längan utmed Storgatan något längre och gick ända fram till Villagatan. Den delen revs under 1970-talet. AB Atlas tog över fabriken 1873 och fortsatte den lukrativa tillverkningen av järnvägsvagnar fram till 1888.

Några år senare övertog det nystartade Svenska Centrifug AB fastigheten och började tillverkning av centrifuger. Efter en fusion kom AB Separator att ta över den lönsamma driften. AB Separator blev Alfa-Laval och driften pågick fram till början av 1960-talet då företaget flyttade den delen av sin verksamhet till Tumba.

Byggnaderna blev ett så kallat industrihotell där olika firmor hade sina verksamheter. En av dessa var en motorcykelfirman Motorhörnan som sålde Honda motorcyklar.

I högra kanten kan man urskilja en skylt med ordet Nynäs. Där fanns en bensinstation för Nynäs petroleum som försvann när det stora bostadshuset byggdes under 1980-talet.

Annons