Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tillfällig bro som blev kvar i 30 år

Snart har väl de flesta glömt Marenbron som var en förbindelselänk mellan östra och västra sidan av kanalen.

Annons

Trafikströmmarna genom Södertälje genom Storgatan–Järnagatan tätnade för varje år och varje möjlighet till avlastning prövades. En av dessa var den tillfälliga broförbindelse som skapades i början av 1960-talet med Marenbron. Den gick från västra sidan av Slussbron rakt över den smala passagen mellan Inre och Yttre Maren och landade vid Borgmästarudden.

Marenbron skulle vara ett provisorium under sex år men kom att fungera i nästan 30. Vi ser här denna tillfälliga bro från sydost mot Borgmästarudden med den stilfulla villan. Brobanan vilade på en gammal be- prövad teknik med en brobana som vilade på nedslagna pålar i knippen, en form av dykdalb. Dessa knippepelare stod ganska tätt och tålde hög belastning. Bron var tvåfilig och fick stor betydelse då den avlastade mycket av den lokala trafiken.

Enligt en ihärdig skröna skulle den tillkommit efter att statsminister Erlander suttit fast i flera timmar i trafiken genom Södertälje. Sant eller inte, bron fick tillstånd och byggdes snabbt och togs i bruk fredagen den 4 maj 1962. Passagen under bron blev klart begränsad och Inre Maren i praktiken avstängd.

Annons