Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av huset bevaras nu på Berget

På östra sidan av Värdsholmen låg fram till mitten av 1960-talet en märklig byggnad som under hela tiden från 1875 varit sommarbostad.

Annons

Det framgår inte av bilden, men den Holmbergska villan låg alldeles intill kanalen. Omkring 50 meter åt öster gick denna viktiga vattenled.

Huset var arkitektritat av Ernst Haegglund som var rätt flitigt anlitad i staden från mitten av 1870-talet och ett drygt decennium framåt.

Den som beställt ritningarna var storbyggmästaren Jöns Petter Holmberg som var livligt verksam i Stockholm. Där uppförde han och hans företag rätt många bostadshus i den start växande huvudstad-en.

Det var en närmast skriande brist på bostäder i Stockholm och Holmberg med kompanjoner såg till att många fick tak över huvudet. Det gick undan men kvaliteten kanske inte alltid hängde med.

Byggmästare Holmberg ville gärna ha ett eget hus i badortsstaden Södertälje och skaffade sig en tomt invid kanalen. Han anlitade den ovan nämnde arkitekten att rita ett hus i den då populära schweizerstilen.

Som den affärsman han var, utnyttjade han sitt sommarhus för representation och det var många glada fester i villan.

När dåvarande Scania-Vabis köpte tomten och villan skänkte bolaget huset till Torekällbergets museum och dit flyttades den magnifika matsalen och kaffeverandan som vi kan se till höger på bilden.

I bakgrunden till vänster kan vi se en liten del av det ursprungliga Park Hotell som låg på Värdsholmen.

Mer läsning

Annons