Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badortspaviljonger revs för att ge plats åt baptistkyrkan

Under senare delen av 1966 drog man i gång med rivningarna för den blivande baptistkyrkan vid Järnagatan.

Annons

I sluttningen upp mot Parkgatan låg tre äldre badortspaviljonger där badgäster och patienter kunde hyra in sig under säsongerna. Även en del äldre, mindre hus drogs in i rivningsvågen.

Vi kan se, nerifrån Järnagatan, hur en grävskopa, i rök och damm, arbetar för att få bort rivningsmassorna som blev kvar när paviljongerna skulle bort. Det går att se hur dessa paviljonger låg på ganska höga stensocklar för att kompensera lutningen.

Huset i bakgrunden är Villa Bellevue som uppfördes av hovkonditorn August Davidsson. Han ville ha ett eget sommarhus i närheten av Badparken och lyckades få tag på en tomt nära.

Därifrån hade han bra utsikt över vad som tilldrog sig i Badparken. Arkitekten Ernst Jacobsson ritade denna magnifika villa som stod klar 1872. Huset finns fortfarande kvar och är i gott skick sedan det fått en välgjord renovering för några år sedan.

Den fina utsikten mot öster som hovkonditorn hade försvann när baptisterna fick tillstånd att uppföra en ny kyrkobyggnad. De var, på grund av en gatureglering, tvungna att lämna den gamla som låg vid Nygatan.

Den nya frikyrkan ritades av arkitekten Fritz Voigt som en tid var stadsplanearkitekt i Södertälje och en av de ansvariga för den nya stadsplanen för de centrala delarna av Södertälje.

Denna stora stadsförändring genomfördes under 1960-talet ungefär samtidigt som de ovan beskrivna arbetena genomfördes.

Mer läsning

Annons