Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fungerande bro tillverkad av lokal verkstad

I vår lilla miniserie om broar över kanalen har vi kommit fram till den nya svängbron som togs i bruk 1910.

Annons

Vi ser den från nordost och kan notera en grupp då välkända byggnader i bakgrunden på västra sidan. Den nyare svängbron var tillverkade på Södertelge Verkstäder och en stabil konstruktion som finns kvar än i dag vid Almare- stäket.

Brons tillvaro i Södertälje blev dock relativt kort så den lyftes bort 1924 för att ge plats för den då nya Klaffbron. Två av de gamla bropelarna finns dock kvar, den mittersta och den högra. De står som solitärer vid den nuvarande kanalens västra sida. Om deras framtida öde vet man inget.

Planer har funnits att ordna en restaurang på dem men detta har avslagits på grund av risken att ett fartyg kunde gira fel i kanalen och ramma anläggningen. Ett litet kafé på den högra pelaren skulle kanske kunna tänkas men det behövs kanske inte, vi har många i den centrala staden.

Om vi går över till bakgrunden kan vi konstatera att det sticker upp två byggnader. I mitten av bilden kan vi se den gamla Missionskyrkan och mera åt höger tornet till dåvarande brandstationen.

Närmast bron syns ett hus i då- varande kvarteret Andromeda som försvann när man breddade Västra Kanal- gatan. Nästan i mitten ser vi ett hus som senare flyttades upp till Högbergs- gatan av stadsingenjören John Aspegrén.

Mer läsning

Annons