Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen lovar att införa LOV i hemtjänsten

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Vid valvinst lovar alliansen att återinföra LOV, lagen om valfrihet, inom hemtjänsten. Samtidigt vill man införa en kvalitetsenhet som förhindrar att systemet utnyttjas igen. (Uppdaterad 20.08)

Annons

Under onsdagen intog flera rullatorburna äldre och personal från olika vårdbolag Stadshuset, för att i en tyst manifestation demonstrera mot kommunens hemtjänstpolitik.

Närmare bestämt för att visa sitt missnöje över att kommunen skrotat LOV och i stället infört LOU, lagen om offentlig upphandling. Sedan den lagen införts får bara fem utomstående företag, förutom kommunen, fortsätta bedriva hemtjänsten – något som lämnat de demonstrerande vårdbolagen utanför marknaden.

Beslutet grundade sig på att några nystartade hemtjänstföretag fuskat och lurat till sig stora summor pengar.

Knappt ett dygn efter manifestationen i Stadshuset lovar alliansen att vid valvinst återinföra LOV.

– Samtidigt som man skrotade LOV utfärdade man en kollektiv bestraffning och precis som vårdpersonalen i Stadshuset visade i onsdags så var det omtyckt personal med vita jobb som drabbades. Hemtjänsthärvan var förskräckligt, men lösningen ligger inte i att ta bort väl fungerande företag, säger Marita Lärnestad (M), kommunalråd i opposition.

Hon menar att man blev överraskad av den stora anstormningen företag som anmälde intresse när LOV infördes och att man därför halkade efter i kvalitetsbedömningen, vars syfte är att upptäcka fusk och missbruk.

– Men det är ingen ursäkt för att man inte hade kontroll. Om vi får majoritet så kommer vi stärka upp bland biståndsbedömarna för att undvika att det händer igen.

Ytterligare ett sätt att förhindra missbruk bland hemtjänstföretagen är att införa en kvalitetsenhet som granskar all vård och omsorg.

– Det har vi efterfrågat i flera år. Det är många kommuner som har en sådan enhet, men inte Södertälje och den behövs. Inte bara inom hemtjänsten utan också handikappomsorgen, där vi har haft otroligt problem med handläggning av LSS-ärenden, säger Veronica Westergård (KD).

Hon menar att det var problematiskt att den tidigare hemtjänstgranskningen gjordes av samma kontor som utförde den kommunala hemtjänsten.

– Det är så klart inte bra att ett kontor granskar sig själv. Kvalitetsenheten jag pratar om skulle ligga bättre under kommunstyrelsen kontor.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) förundras över alliansens löfte.

– Vi såg det värsta hända, säger hon och syftar på hemtjänsthärvorna i vintras.

– Det handlade om polistillslag, brottsutredningar och brukare som fick sin vardag förändrad. Men den kvalitetsenhet alliansen nämner är absolut något som kan diskuteras.