Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla partier måste ta sitt ansvar

Replik. I LT den 20 juli avlossar Södertäljes samlade allianspartier, Lärnestad (M), Siljebrand (L), Winerdal (KD) Gripenstam (C), en salva mot mig för att jag konsekvent valt att ta mitt politiska ansvar och avgå när samma partier på ett slutet lunchmöte med Socialdemokraterna strax före kommunstyrelsen beslutade att i stället ställa sig bakom ännu en mörkläggning av ansvarsfrågan i Fornhöjdsskandalen.

Orsaken var de 4 konkreta förslag jag i mycket god tid före kommunstyrelsens möte i juni skriftligt redovisade för samtliga partier att ta ställning till. 

Samma partier ville i koncernstyrelsen tidigare enbart begränsa ansvaret till ordföranden i Telge Bostäder (som naturligtvis bär ett särskilt ansvar). Jag kommer naturligtvis aldrig mer att sätta min fot i Telgekoncernens styrelse innan man som ägare tar sitt politiska ansvar för mångmiljonrullningen som totalt verkar landa på en kvarts miljard. 

Tror verkligen allianspartiernas ledare på fullt allvar att jag har något intresse att delta i en styrelse som begravt ansvarsfrågan i denna skandal där ni själva sitter kvar?

Jag tycker fortfarande att övriga partier bör agera likadant, men jag gissar att det bara blir jag, som faktiskt varit mest kritisk, som nu tar konsekvenserna. Min plats i denna styrelse tas av min ersättare. Kommunfullmäktige och mitt parti ska besluta om min efterträdare i Telge AB på första mötet med kommunfullmäktige.

Tror verkligen allianspartiernas ledare på fullt allvar att jag har något intresse att delta i en styrelse som begravt ansvarsfrågan i denna skandal där ni själva sitter kvar?

Mina fullt rimliga krav som jag ställde till kommunstyrelsen i Fornhöjdsskandalen , innan ärendet plötsligt togs bort från dagordningen, var (och är):

1) Hela styrelsen i Telge Bostäder uppmanas av ägaren Kommunfullmäktige att omedelbart ställa sina platser till förfogande.

 2) Revisionsrapporten och detta ärende överlämnas till revisionsinspektionen.

3) Revisionsrapporten överlämnas till rättsvårdande myndigheter i syfte att samtliga berörda inklusive styrelse, före detta vd, projektledaren och styrelseordföranden med flera ges möjlighet att vittna under ed om de brister i uppsyn som redovisas i revisionsrapporten.

4) Styrelsen för Telge AB ges i uppdrag att snarast återkomma med förslag till rutiner så att liknande brister i uppsyn inte upprepas.

Nu må väljarna i kommunvalet döma om det är jag eller andra som agerat helt fel i Fornhöjdsskandalen?

Staffan Norberg

Kommunalråd och nu för detta ledamot i Telge AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel