Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla måste spara"

Det är inte bara förskolan som måste spara i Järna, det gäller alla verksamheter. Särskilt hårt drabbas de som har med sig ett underskott, en ryggsäck, från tidigare år.

Förskolan i Järna ska spara fyra miljoner, vilket innebär att tolv tjänster försvinner och att förskolan Grodan eventuellt läggs ned. Ett föräldramöte på Grodan i veckan aktualiserade frågan om hur beloppet egentligen uppkommit, en fråga som vare sig tjänstemän eller politiker på rak arm kunde svara på.

Järna kommundelsnämnds ordförande Hasse Neideman (MP) förklarar nu att nämnden tilldelats ungefär 14 miljoner mindre än för två år sedan samt att den verksamhet som förra året drog över sin budget, exempelvis förskolan, har med sig det underskottet in i 2010.

– Men alla måste spara, skola och äldreomsorg, ishall och bibliotek får försämrade öppettider och gata och park drabbas. Den främsta orsaken till det, som jag ser det, är kommunens minskade skatteintäkter på grund av lågkonjunkturen.

Föräldrar undrar om Järna får lika stor ersättning per förskolebarn som exempelvis Södertälje. Får Järna det?

– Nej. Det finns en särskild fördelningsmodell som tar hänsyn till hur resurskrävande ett visst område är. Men jag säger inget om det för det är en solidaritet som vi måste ha råd att bära.