Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla har rätt till värdig pension

Socialdemokraterna vill höja garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer som har det allra mest knappt ekonomiskt. Partiet vill dessutom höja pensionen med 600 kronor i månaden för dem som har en inkomstpension på 9 000 kronor per månad samt höja med gradvis avtrappat belopp för dem som har upp till 17 000 kronor per månad.

Den borgerliga alliansens ledamöter i regeringens och alliansens gemensamma pensionsarbetsgrupp tycker att Socialdemokraternas förslag är orättvist.

Orättvist – mot vem?

Pensionerna för de grupper som haft de lägsta inkomsterna under sitt arbetsliv är alldeles för låga, och det måste rättas till. Det gäller dem som nu är pensionärer och dem som går i pension i en nära framtid.

Vid den senaste stora pensionsöverenskommelsen på 1990-talet var målet att grupper med inkomster i nivå med huvuddelen av LO:s medlemmar skulle ha 70 procent av sin slutlön i pension. Men så har det inte blivit. I dag har LO-grupperna i allmänhet knappt 60 procent av slutlönen i pension, inberäknat tjänstepensioner enligt kollektivavtal.

Socialdemokraternas långsiktiga mål är att pensionen ska vara minst 70 procent av lönen. Därför måste pensionssystemet börja tillföras mera pengar. Det måste förstärkas genom en höjning av arbetsgivarnas inbetalningar så att det alltjämt är robust och klarar de framtida pensionerna för de yngre som nu är i arbetslivet.

Alla förtjänar en trygg och värdig pension.

Vad vill de borgerliga och SD?

Bosse Elmgren

socialdemokrat i Södertälje

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare