Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla har rätt till stöd – av god kvalitet

I dag är det internationella brottsofferdagen. Brottsofferjouren i Södertälje vill särskilt uppmärksamma dagen genom att påminna om de rättigheter som brottsoffer har i vår kommun.

Kommunen har ett ansvar reglerat i svensk lagstiftning att alla i kommunen får det stöd och den hjälp de behöver. Notera ordet alla. Ansvaret inbegriper alla brottsoffer – socialtjänstlagens femte kapitel, paragraf elva.

I dag har Södertälje kommun erforderligt stöd för unga brottsoffer och Brottsofferjouren ansvarar för kontakten med alla andra brottsoffer, till exempel äldre personer, personer med funktionshinder, hbtq-personer och så vidare.

I lagstiftningen ställs krav på att kommunen i varje enskilt fall gör en individuell prövning om den enskildes behov av insatser och typ av hjälp och stöd. Socialtjänsten ska så fort man fått uppgift om eller det ges in en ansökan om bistånd öppna en utredning för denna person. Observera att det innebär långtgående skyldigheter kring dokumentation och kontinuerlig uppföljning i varje enskilt ärende.

Därutöver ska socialtjänsten främja förutsättningar för goda livsförhållanden och genom uppsökande verksamhet, erbjuda stöd, service, upplysningar, råd, vård och ekonomisk hjälp. Samt när det är lämpligt samverka med andra organisationer och instanser. Det kan innebära rådgivning, stödjande samtal, förmedling av kontakter till andra myndigheter eller frivilligorganisationer, ekonomiskt bistånd, erbjudande om boende för barn och vuxna som utsatts för våld i nära relation. Det innebär även information om rättsprocessen och att stödet i varje enskilt ärende specificeras utifrån de omständigheter som är i varje enskilt fall.

Naturligtvis ska insatserna vara av god kvalitet. Det innebär direkta krav på gott bemötande och på att arbetet sker av personal med särskild kompetens och erfarenhet.

Det fina med svensk lagstiftning är att kommunen får lösa detta genom avtal med frivilligorganisationer, som till exempel Brottsofferjouren. Det är vi glada för. Vi tycker att socialsekreterare ska göra det som de är bra på. Det innebär att vi vill fortsätta göra det som vi är bra på.

Våra volontärer är hjältar. Förra året hade en samordnare och ett tiotal erfarna volontärer från Brottsofferjouren, med mycket kompetens för varje enskild brottsoffergrupp, 880 brottsofferärenden, varav 42 ärenden rörde personer som bor i Salems kommun. Vi stöttade totalt 363 personer i samband med rättegång i Södertälje tingsrätt. Volontärerna har upparbetade relationer och samverkan inom hela rättsväsendet.

Avslutningsvis vill vi påminna om att Sveriges första brottsofferjour bildades i Södertälje. I dag finns 91 jourer runt om i landet. För två år sedan firade vi 30 år. Vi firar gärna många år till.

verksamhetsansvarig, Brottsofferjouren Södertälje

Linda Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel