Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Alla håller på med film”

Joakim Granberg Lindén är tillbaka i Nykvarn för att klippa filmerna han gjorde på skolan i Los Angeles.– Min bakgrund och miljö har absolut påverkat mig till att vilja göra konst.

Som tonåring skrev han en bok, en fantasyroman. Han spelade också rollspel med sina kompisar hemma i Nykvarn. Det är något som han nu kan göra igen och hämta inspiration ifrån. Likaså att spela med sitt gamla band, Wolvencry, spela innebandy och gå på hockeymatcher.

– Sådana här saker som man inte riktigt har tid med när man är i det här tåget att man ska göra allting effektivt och produktivt, säger Joakim Granberg Lindén.

Han behöver det för att hämta inspiration. I USA är allt mer fokuserat på jobb.

– Jag kan lova att det är nästan 100 procent av vad man pratar om.

– Alla därborta håller på med film.

Joakim berättar att taxichaufförerna snackar om sina senaste projekt och brandmannen som bodde

i hans hus jobbade på Warner Brothers.

– Det är som vår lager- och transportindustri med Astra Zeneca och Scania.

Det är lätt att dra i gång nya filmprojekt, men samtidigt stor konkurrens. Innan Joakim återvänder för den sista terminen på New York film acadamy vill han att hans filmer ska rulla på olika festivaler. Nu jobbar han med att klippa dem, när han inte arbetar som säljare eller miljöarbetare.

– Jag jobbar sju dagar i veckan. Jag är ledig varannan helg och på kvällarna jobbar jag med mina kreativa projekt.

Förutom film och musik är det olika texter. För att få ekonomin att gå ihop har Joakim haft ett tiotal olika jobb, däribland på Scania.

– Det är så i Sverige. Man jobbar hårt och hoppas att det lossnar någon gång.

Nu planerar han att starta ett samarbete med en kompis i filmbranschen. Att göra en film kräver ett team.

I Joakims avslutningsprojekt, ”No sound of birds”, som ska bli 10–15 minuter lång, ansvarade han för 30 personer under tre intensiva inspelningsdagar. Han producerade under två till tre månader och förberedde projektet under ett år. Nu återstår klippningen. Till hösten eller nästa vinter hoppas Joakim vara klar.

Han bestämde sig för att satsa på film för sju år sedan, efter en lång resa till Nya Zeeland. På vägen hem stannade han till i Los Angeles.

– Jag blev inspirerad av deras kreativa vibe och vädret skadar ju inte.

Hemma i Nykvarn letade han efter olika skolor. När han hittat rätt drog han iväg till Norge för att jobba ihop pengar. Där blev han kvar i tre år, delvis hemlös och arbetslös, men främst som lagerarbetare.

En kväll när han jobbade som bartender blev han provocerad av några rasister. Detta blev senare handlingen i hans första film under utbildningen.

– Man får inspiration till att skriva av saker som händer i livet, och sådant man ser och hör.

Fick jobba med sin idol

Namn: Joakim Granberg Lindén.

Ålder: Snart 30 år.

Famlj: Mamma, pappa, styvpappa och tre halvsyskon.

Bor: I Nykvarn.

Gör: Jobbar som säljare, miljöarbetare och med tre egna filmer. Är med i ett band och skriver olika typer av texter. Har

deltagit i ett flertal filmproduktioner.

Kuriosa: Efter hemkomsten i oktober fick han leta lokaler till sin idol Ruben Östlunds kommande film.