Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla barn är författare

Sommarlovet är över och ett nytt spännande läsår har börjat. Jag och mina lärarkollegor har ”laddat våra batterier” och står redo för de äventyr och utmaningar som höstterminen bjuder på.

Bäst resultat uppnås när både lärare och elever längtar efter att få arbeta och upplever arbetsglädje. En meningsfull undervisning ska bidra med lust och motivation. Alla vill känna en mening med det de gör och elever vill känna att det är meningsfullt att gå i skolan.

Därför är det viktigt att lärare använder sig av verktyg och strategier för att synligöra lärandeprocessen. Kan elever se, förstå och reflektera över sitt eget lärande, så leder det till motiverade elever. Ett sätt är genom formativ bedömning – att lärare får elever att prestera bättre genom positiv återkoppling under arbetets gång. Med hjälp av en strukturerad och meningsfull undervisning kan man komma långt. Låter vi eleverna själva få syn på vad de har lyckats med skapar vi både lust och motivation.

Skolans viktigaste uppdrag är att utveckla elevernas läs- och skrivförmåga. Dessa förmågor är centrala i all inlärning och avgörande för hur eleverna lyckas i skolan. Har man svårigheter med att skriva, läsa och förstå vad man läser, då är det svårt att nå skolans mål. Språket är nyckeln och det är viktigt att våra elever erövrar språkliga färdigheter för att lyckas i skolan.

Ett fattigt språk ger sämre förutsättningar för att nå skolans mål och därför är det viktigt att inspirera och motivera elever att arbeta med sitt språk. Den språkliga förmågan, att kunna kommunicera och förstå sig själv och omgivningen, är en förutsättning för att kunna interagera med samhället och lyckas i skolan. Med andra ord, en satsning på språk ger resultat.

Det finns inget roligare än att vara en del av elevernas utveckling. Alla barn är författare och det är min och mina kollegors uppgift att utveckla deras författarskap.

bokförläggare och lärare på Wasaskolan

Mikhael Mikalides

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel