Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkohol hör inte hemma i trafiken

Om alla invånare i en kommun av Nykvarns storlek skulle skadas på grund av rattfylleri skulle det betraktas som en katastrof.

Det är ungefär så många – 10 000 svenskar – som under en tioårsperiod skadas i olyckor orsakade av rattfylla. Under samma period dör mellan 600 och 700 i Sverige av samma anledning.

Många som drabbats har gjort det på grund av ”vaneförbrytare”, alltså sådana som återkommande kör rattfulla i den svenska trafiken.

Ett av problemen vi ser är att människor försöker göra sina egna beräkningar: Hur mycket kan jag dricka innan jag når 0,2 promille? En halv starköl? Ett glas vin?

Eftersom alkohol och trafik inte hör ihop över huvud taget tycker vi det enda rimliga är en noll- tolerans. Då är det bara ett svar på alla frågor som människor, av naturliga skäl, ställer sig: Man kör helt enkelt inte bil, båt eller flygplan om man druckit alkohol. Noll komma noll bör gälla. Enklast och säkrast så. Det tycker vi i Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF. Ingen ska dö av rattfylleri.

vd, MHF

Göran Sydhage

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel