Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldsta kanalen var stor och bred för sin tid

Om man skulle göra en undersökning av frekvensen över olika motiv som förekommit i Bilderboken under åren så skulle Södertälje kanal otvivelaktigt hamna som god etta.

Denna maritima samfärdsled delar staden i två halvor i likhet med London och andra storstäder. Vi vill inte påstå att Södertälje är någon storstad men kanalen är vital för hela Mälarområdet.

Denna kanal stod klar i sin första utformning 1819. Det var då en förhållandevis stor kanal som dock med åren blev för liten i förhållande till de allt större fartygen.

En stor ombyggnad skedde under åren 1916–1924, en förändring som påverkade det centrala stadsområdet. Mindre justeringar gjordes 1973–1976 och nu är det dags igen. Slussen från 1924 har blivit för liten för det allt större tonnaget.

Enligt ritningar som kommit till allmänhetens kännedom ska ingreppen bli måttliga. Men med vilka mått anges inte.

Som en kontrast och minnesbild publicerar vi en bild som visar hur ett ångfartyg är på väg in i norra kanalen upp mot den dåvarande slussen som låg invid Mälarhamnen. Båten har just girat styrbord vid Gamla Lotsudden. Några pojkar sitter på den rejäla strandskoningen och betraktar ångaren. I bakgrunden ser vi husen utmed inre Marens västra sida.

Detta mindre parti av den äldsta kanalen finns kvar om än förändrat. Vid kanalombyggnaden på 1920-talet gjorde man en vägbank där pojkarna sitter och den då nya kanalen fick en helt ny sträckning.