Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen ska förbättras steg för steg

Annons

Vi läser med intresse, men också med förvåning Anne-Marie Larssons och Alexander Rosenbergs debattinlägg där de två moderaterna tar upp precis den fråga som vi i den nya majoriteten har som högsta prioritet vid sidan av skolan. Nämligen äldreomsorgen.

Anmäl text- och faktafel

Personalen behöver goda arbetsförhållanden och de äldre ska kunna känna sig trygga med en äldreomsorg av hög kvalitet. Vi är väl medvetna om att det finns brister, det är ingenting som vi har försökt sopa under mattan.

Tvärtom har vi inlett ett strukturerat arbete som steg för steg ska förbättra personalens arbetsmiljö och kvaliteten i omsorgen. Vi är båda ytterst engagerade och arbetar sida vid sida på en gemensamt inslagen väg.

Vi delar insändarförfattarnas uppfattning att det krävs åtgärder för att nå den kvalitet av omsorg för våra äldre, som förväntas av oss. Men lösningarna skiljer oss åt. Moderaterna ägnar tid och kraft åt att raljera och medvetet misstolka det vi nu vill åstadkomma.

För oss som är ansvariga är det viktigt att först analysera och utforska problemen. Vi fördjupar oss i vad forskning och beprövad erfarenhet säger om metoder och arbetssätt som höjer kvaliteten för äldre med behov av stöd samt hur vi på bästa sätt säkerställer att personalen, som är vår viktigaste resurs, har rätt förutsättningar, rätt kompetens och bra arbetsvillkor.

För att leda detta arbete med att säkerställa att personalen har goda arbetsvillkor finns sedan snart ett år tillbaka, en styrgrupp vars uppgift är att söka och utforska kunskap och inte minst ta del av goda exempel på där bra arbetsvillkor och ökad kvalitet går hand i hand.

Till sitt förfogande har styrgruppen åtta miljoner kronor per år i fyra år. Medel som fördelats hittills har gått till ett par försöksverksamheter, den ena är ökade personalresurser till ett boende för att på så sätt möjliggöra ett tjänstgöringsschema som är mer rimligt och attraktivt för personalen.

En annan verksamhet som fått medel är en hemtjänstgrupp som på försök testar en helt ny arbetsmetod som varit mycket framgångsrik i andra kommuner i landet.

Tanken är sedan att de arbetsmetoder som visar sig vara framgångsrika på de områden vi eftersträvar sedan ska implementeras i den ordinarie verksamheten.

Genom att prova olika dokumenterat framgångsrika metoder, kan vi utvärdera och värdera resultaten. Tanken är sedan att de arbetsmetoder som visar sig vara framgångsrika på de områden vi eftersträvar sedan ska implementeras i den ordinarie verksamheten. Det är så pengar hamnar där de ska.

Vi som undertecknar denna artikel har i majoriteten fått förtroendet och ansvaret för detta viktiga arbete. Vi tar oss an det med ett systematiskt i utvecklingsarbete samt att på ett ansvarsfullt sätt hantera skattebetalarnas pengar. När vi satsar resurser ska vi veta att de leder till önskad effekt.

Den politiska styrgruppen inrättades i bred politisk enighet och har också en bred sammansättning. Vi hoppas att Moderaterna ställer upp och engagerar sig i detta arbete. Vi vill uppnå samma goda systematiska resultat som inom skolan. Om vi genomför det tillsammans kommer det att bli så mycket bättre.

Pia Sjöstrand (S)

ordförande äldreomsorgsnämnden

David Winerdal (KD)

ordförande för styrgruppen för bättre arbetsvillkor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel