Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen måste bli en huvudfråga i Södertäljevalet

Äldreomsorg och Södertälje är inte den roligaste av kombinationer. När Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting frågade brukarna i de svenska kommunerna om hur de upplever hemtjänsten och äldreomsorgen skiljde Södertälje ut sig, på ett klart negativt sätt. När det gäller bemötande, förtroende och trygghet inom hemtjänsten kom Södertälje på plats 284 av 288. När det gäller äldreomsorgen kom Södertälje på plats 206 av 259 (LT 6/4). Det är svårt att inte se det som att äldreomsorgen är ett misslyckande för den rödgröna majoriteten.

Äldreomsorgen behöver därför vara en av de viktigaste frågorna under nästa mandatperiod. I en debattartikel i dagens LT, om prioriteringarna inför nästa mandatperiod, lyfter de socialdemokratiska kommunalråden Boel Godner och Elof Hansjons fram äldreomsorgen som en av de stora utmaningarna. När Kristdemokraterna Södertälje presenterade sitt riksvalmanifest för LT lyfte de särskilt fram äldreomsorgen när de lokala frågorna kom på tal.  Att frågan lyfts i valrörelsen är en nödvändig start, som behöver följas av åtgärder.

När det gäller valfrihet är det en försvårande faktor att ordförandeposten i äldreomsorgsnämnden innehas av Vänsterpartiet, som är det minst pragmatiska partiet när det gäller driftsformer.

Satsningen på att höja personalens kompetens, som den rödgröna majoriteten tagit initiativ till, är intressant. Samtidigt behöver personalen ha möjlighet att ägna tid åt de enskilda brukarna. De rödgröna beslutade i juni att kommunen ska ta över driften av Oxbackshemmet vid årsskiftet, det är det enda äldreboendet i Södertälje tätort som inte drivs av kommunen själv. Det finns ett egenvärde i att de äldre har mer än en aktör att välja på och kommunen har dessutom inte skött sina äldreboenden på ett särskilt övertygande sätt. Där har alliansen en poäng. När det gäller valfrihet är det en försvårande faktor att ordförandeposten i äldreomsorgsnämnden innehas av Vänsterpartiet, som är det minst pragmatiska partiet när det gäller driftsformer. Äldreomsorgen i Södertälje skulle må bra av en kombination av de bästa förslagen från de rödgröna och alliansen. Därför skulle det underlätta med en ordförande efter valet som står närmare mitten.