Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen har allra högsta prioritet

Annons

Vi i Vänsterpartiet är väl medvetna om att äldreomsorgen behöver mer resurser för att bli bättre vilket vi också redovisar i vår insändare.

Vi har därför tillsammans med S och MP bestämt att äldreomsorgen ska ha högsta prioritet under den kommande mandatperioden. Därför har vi för en treårsperiod avsatt 24 miljoner kronor (8 miljoner per år), bland annat för att utveckla arbetsvillkoren för personal inom äldreomsorgen.

Arbetsvillkoren för de anställda behöver förbättras, även för att locka fler att arbeta inom äldreomsorgen.

Men där handlar det inte enbart om ekonomiska resurser. Utöver fler händer i vården, bättre arbetstider, högre löner och kontinuerlig kompetensutveckling handlar det också om ökat inflytande för de anställda, om bättre möjligheter att påverka sina scheman, om samordning och ökad samverkan mellan biståndshandläggare och så vidare. Frågor där ledningen har ett stort ansvar. Bemötande gentemot vårdtagarna är en annan viktig fråga.

Arbetsvillkoren för de anställda behöver förbättras, även för att locka fler att arbeta inom äldreomsorgen.

När det gäller vård- och omsorgsboenden har planerna på nya boenden tidigarelagts för att möta upp de ständigt ökande behoven och här måste vi som politiker ständigt vara drivande. För att tillgodose behovet av platser i dagsläget så har kommunen tecknat avtal med privata vårdboenden  enligt lagen om offentlig upphandling.

Vårdboendet i Hovsjö som Bengt Zetterberg nämner (LT, 9 augusti) ligger på plats tre i upphandlingen, vilket innebär att vi måste följa en viss turordning för att inte bryta mot gällande upphandlingsregler.

Vänsterpartiet verkar som bekant för att kommunen och i vissa fall även ideella verksamheter ska bedriva äldreomsorgen då vi anser att alla resurser ska stanna hos vårdtagarna, inte hamna i de privata företagarnas fickor.

Varför har inte Vänsterpartiet satsat på äldreomsorgen under den nuvarande mandatperioden? undrar Bengt Zetterberg.

Svaret är: Vi gör vad vi kan och har i flera fall varit pådrivande i flera frågor med gott resultat, men vi är inte allenarådande inom majoriteten. 

Vi lovar dock att äldreomsorgen blir en högt prioriterad fråga för Vänsterpartiet efter valet och vi blir fler som kan påverka.

Kerstin Pettersson (V)

Birgitta Johansson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons