Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen är kommunens sorgebarn

Äldreomsorgen tillhör en av de viktigaste delarna i det kommunala uppdraget till medborgarna, detta uppdrag har den socialistiska majoriteten bestående av S, KD, C och MP inte klarat av.

Anmäl text- och faktafel

Vi ser i dag en äldreomsorg där cirka 60 personer väntar på en plats i äldreboende. Detta trots att den socialistiska majoriteten lovat att ett nytt äldreboende skulle vara klart 2021. Detta har nu missats i planprocessen och blir inte klart förrän tidigast 2023.

Läs också Tomas Karlsson: Det första brutna vallöftet kan bockas av

Kommunstyrelsens ordförande använder sig ofta av devisen att det ska vara ordning och reda i kommunen och inom ekonomin. Då känns det rätt ynkligt när man inte kan få fram en plan för det beslutade äldreboendet utan att behöva ge stadsdirektören i uppdrag att säkra planprocessen för ett nytt äldreboende. Vem är det som styr Södertälje kommun – är det politiken eller är det tjänstemännen?

De tidigare Allianspartierna KD och C har helt kapitulerat och svikit sina väljare genom att frångå sina tidigare ståndpunkter

Äldreomsorgen prognostiserar ett underskott på 61 miljoner kronor för 2019. Kostnaderna skenar inom den eget drivna hemtjänstverksamheten. Trots detta är det omöjligt att föra en diskussion om att återinföra Lov (lagen om valfrihetssystem) med S, KD, C, och MP.

De tidigare Allianspartierna KD och C har helt kapitulerat och svikit sina väljare genom att frångå sina tidigare ståndpunkter att det skulle gynna kunderna inom hemtjänsten om vi införde valfrihet och därmed Lov. Det är än mer märkligt att David Winerdal (KD), som inte ens sitter i äldreomsorgsnämnden, är den som har det yttersta ansvaret för äldrefrågorna i kommunen och inte längre driver frågan om flera aktörer och valfrihet till medborgarna.

Vi moderater vill införa Lov inom hemtjänsten, så att kunderna får göra sina egna val av utförare av hemtjänst. Vi vill också att äldreomsorgsnämnden tillskriver kommunfullmäktige och ber om extra medel då vi trots åtgärdsplan inte klarar det stora underskott som prognostiseras för 2019.

Vi moderater vill ta ansvar och säkra en trygg och välfungerande äldreomsorg för Södertäljes medborgare både i nutid och långsiktigt.

Anne-Marie Larsson (M)

andra vice ordförande äldreomsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel