Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre stationsbyggnad med en liten vänthall

Vid något tillfälle har vi tidigare kunnat se stationshuset till Östertälje station på bild. Nu har det kommit in ett nytt foto som visar hur denna byggnad så ut från väster.

Annons

Där kan vi även se lite mer av den trappa som ledde från gångbron över järnvägen ner till perrongen. Enligt en del äldre Östertäljebor kunde trappan vara ganska hal trots sandning.

Själva stationshuset ska, enligt tillgängliga uppgifter, vara tillkommet 1917 vid samma tillfälle som SJ gjorde stora satsningar på de olika stationerna utmed linjen från Stockholm till Södertälje.

Vi kan se en förstuga på den vänstra (norra) gaveln av stationshuset och innanför denna låg en mindre biljettexpedition samt en vänthall. Den senare var inte stor men fyllde en viktig funktion vid bister eller blöt väderlek.

På västra långsidan fanns en dörr in till en tambur varifrån en trappa ledde upp till den tjänstebostad som innehades av en järnvägstjänsteman som hade ansvaret för tillsynen av stationen. På den långsidan fanns en skylt som angav stationsnamnet och under satt ett relativt stort stationsur. Solen ligger på men vi tror oss kunna avläsa tiden till klockan 11.50. Denna byggnad fungerade ända fram till det att stationen byggdes om för den kommande pendeltågstrafiken.

Vi kan tro att huset bör ha rivits omkring 1964, kanske 1965. Bilden är sannolikt från 1930-talet.