Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre ska kunna leva självständigt och tryggt

Pernilla Andréason, kommunal chef på myndigheten för äldre och personer med funktionsnedsättning, skriver i sitt inlägg att äldre personer ska få leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Allt enligt socialtjänstlagen.

Det låter bra. Frågan är om kommunen känner sitt ansvar och följer det som socialtjänstlagen säger.

Har en gammal person ett aktivt liv med att sitta inne hela dagarna, inte får komma ut i friska luften eller känna på solens varma strålar i vårens blom? Är det tillräckligt med hemtjänstens snabba besök, där de inte har tid att sätta sig ner och se till att den äldre personen får i sig mat eller bara sitta ner och vara sällskap en stund?

Jag kan ta ett exempel där nattpersonalen kom en dag 06:30 på besök, samma morgon 07:30 kommer hemtjänstens dagbesök, inom loppet av en timme är det två besök.

I samma upplaga av LT  kan man läsa om Barbro Söderström om hennes bild om en bristfällig hemvård och äldrevård. Under fem års tid fick hon sköta sin make hemma, utan att få någon hjälp att få in sin sjuka make på ett äldreboende.

Man blir ännu mer förvånad när Kerstin Pettersson (V) ordförande i äldreomsorgsnämnden uttrycker sin nöjdhet med äldreomsorgen i Södertälje. Södertälje är näst sämst i hela landet och så är Kerstin Pettersson nöjd!

Den biståndsbedömare som besöker hemmet måste kunna se att detta är inte ett värdigt liv och inte ett välbefinnande som socialtjänstlagen säger.

Pernilla Andréason skriver att det finns alltid tid att förmedla sin oro om äldre i kommunen – Barbro Söderström och hennes barn försökte i fem år att få hjälp, när kommunen till sist fattade beslutet var det försent.

Var finns kommunens biståndsbedömare, den biståndsbedömare som besöker hemmet måste kunna se att detta är inte ett värdigt liv och inte ett välbefinnande som socialtjänstlagen säger.

Fråga som måste ställas en gång till. Ni som sitter och bestämmer över nedläggningar som gjorts – som Öron, näsa och halsmottagningen på Södertälje sjukhus och Hjärt- och kärlcentrum på Nygatan – och inte tar hand om gamla och orkeslösa personer på ett värdigt och välbefinnande sätt: Tror inte ni, att ni ska bli gamla, sjuka eller orkeslösa en dag?

Pernilla Andréason, du skriver att ni blir oroade över min beskrivning och upprörd. Jag blir mer upprörd över ditt svar och att ordförande i äldreomsorgsnämnden uttrycker sin nöjdhet med äldreomsorgen.

Lever vi i samma stad och värld?

Bengt Zetterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel