Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre med stora behov får den hjälp de behöver

Svar till insändarskribenten Björn Brunnberg (LT, 19 oktober) som tycker att informationen kring äldreboende i Södertälje är otydlig på kommunens hemsida. Jag vill gärna förtydliga vad som är kommunens uppgift.

Anmäl text- och faktafel

Det finns olika typer av boenden för äldre, och utbudet ser olika ut i olika kommuner. Vad som är gemensamt är att det ofta är samlingsbegreppet ”äldreboenden” som används, trots att de riktar sig till människor med olika typer av behov. Ofta används begreppet äldreboende synonymt med vård- och omsorgsboende, vilket är fel och gör att det uppstår missförstånd.

Social- och omsorgskontoret på Södertälje kommun hanterar endast en typ av boende, nämligen vård- och omsorgsboende. Detta boende riktar sig till människor som har allra störst behov, som inte klarar sig själva och där hemtjänsten inte räcker till.

Alla som får bifall för ett vård- och omsorgsboende ska få en plats på ett boende, och här finns ingen kö.

Detta boende kräver bifall från våra biståndshandläggare, som med stöd av socialtjänstlagen gör en bedömning av individens behov och när det finns behov tar in underlag från andra professioner, till exempel läkare och kuratorer.

Alla som får bifall för ett vård- och omsorgsboende ska få en plats på ett boende, och här finns ingen kö. Här är det behovet som styr, vilket betyder att man inte själv kan välja var man ska bo. I stället för tomma platser på våra vård- och omsorgsboenden har vi avtal med fristående vård- och omsorgsboenden inom och utanför kommunen, för att de som behöver en plats ska kunna få det så snart som möjligt.

En annan typ av boende som fortfarande är under utredning är så kallade mellanboenden. Det är en ny form av boende för äldre, och är ett mellanting till att bo kvar hemma med hemtjänst och att bo på ett särskilt boende med bemanning dygnet runt.

En tredje typ av boenden är så kallade senior- eller trygghetsboenden. Dessa boenden kräver inte ett beslut från kommunen, utan man ställer sig i kö hos Telge bostäder.

För dem som kan bo hemma eller vill bo hemma tillhandahåller kommunen hemtjänst. Äldre som kan bo hemma och har stora behov beviljas de insatser de behöver. Det finns inget tak för maximalt antal insatser.

Pernilla Andréason

myndighetschef för äldreomsorg och funktionsnedsättning, Södertälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel