Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre bostäder revs för att ge plats åt funkishus

Detta äldre panorama från östra sidan om den gamla kanalen kan vara från 1910-talet och visar den vandringsväg som fanns utmed kanalsidan.

Lite längre in gick Västra Kanalgatan. Det som förvillar nutida betraktare är den husgrupp som finns ut mot kanalsidan. Det var kvarteret Andromeda som försvann kring mitten av 1930-talet då man skulle uppföra det som senare kallades för Saluhallshuset vid Västra Kanalgatans västra sida.

Som referenspunkter har vi Gamla Flickskolan i bildens vänstra kant och lite åt höger, utmed Västra Kanalgatan, det höga stenhuset nummer 3, från början av 1900-talet.

Nästa hus var en lägre tvåvåningsbyggnad som senare revs för att ge plats för ett funkishus under början av 1930-talet med gatuadress Västra Kanalgatan 5. Nästa byggnad i raden, det mot S:ta Ragnhildsgatan, var från 1880-talet och blev ombyggt under 1930-talet.

Det fanns en del äldre byggnader i kvarteret Neptunus som dock skyms av sina grannar i Andromeda. Dessa skymda revs, i likhet med den gamla mangelboden som vi kan skymta i bildens högra kant.

Den lilla byggnaden skyms delvis av ett högt, avlövat träd. Saluhallsbygget var ett dåtida kooperativt bygge. Själva Saluhallen invigdes 1936 och fanns kvar ända in på början av 1960-talet då de moderna saluhallarna konkurrerade ut denna butiksform.

Ett nästan klart nytillskott finns nu i den dåtida parkliknande öppna platsen utmed Västra Kanalgatan.