Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldrade krigsveteraner hedrade Nykvarnsbo

Under lördagen besökte Norska krigsveteraner för sista gången gemensamt Turinge kyrka för att lägga ned en krans på Nykvarnsbon Harry Södermans grav.

Annons

Trots att det snart gått 60 år sedan Harry Söderman, RevolverHarry, avled. Och trots att det snart är 70 år sedan andra världskriget tog slut så har bussarna med norrmän fortsatt att komma till Nykvarn. Polititroppenes veteranforening, som föreningen heter, har velat hedra Harry Söderman som under kriget gjorde mycket för Norge.

Söderman, som en tid bodde i Nykvarn, fick då i uppdrag att utbilda en poliskår av norrmän som flytt till Sverige, bort från sitt ockuperade hemland. Ganska snart blev dock utbildningen mer militärt inriktad och fram till krigsslutet hade cirka 15 000 motståndsmän utbildats.

En av de norska män som deltog under lördagen var den nu 93-årige Jens Christian Magnus, brigader – graden mellan överste och generalmajor.

– Harry Söderman lyckades få igenom saker hos de svenska myndigheterna som den norska regeringen inte lyckades med. Polisutbildningen var inget annat än ett kamouflage för att utbilda en reguljär armé. Och han gjorde det med statsminister Per Albin Hanssons goda minne. Det är en fantastiskt stor ära att ha fått lägga ned en krans på Södermans grav.

Veteranföreningens medlemmar har av naturliga orsaker blivit färre med åren och nu har beslut fattats att avveckla den.

– Det ställer nu särskilda krav på kommunen att vårda Harry Södermans minne. Och vi hoppas kunna uppkalla någon gata eller torg efter honom, säger kommunfullmäktiges ordförande Effe Östman (M).

Under lördagens besök närvarade Harry Södermans dotter Charlotte Söderman.

– Det var först 1983 och det första officiella norska besöket som jag förstod hur pass viktig norrmännen anser att hans insats under kriget var. När pappa avled var jag själv bara sex månader så jag har inga minnen av honom, men tänk att ändå ha en pappa som så många vallfärdar till, säger hon.