Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldersprövning måste vara säker

Att ta reda på hur gammal någon är kan vara viktigt – men framför allt är det svårt.

Det finns i dag ingen metod som med säkerhet kan säga när en enskild person är född. I stället får man, för att använda Stefan Löfvens favorituttryck från veckan, göra en samlad bedömning. Förhoppningsvis hamnar man då i hyggligt rätt åldersintervall.

Bedömningen görs dels genom att titta på röntgenbilder (tandrader och handleder brukar studeras), dels genom samtal för att undersöka den utvecklingsmässiga, fysiska och psykosociala mognaden.

Extra svårt är detta för tonåringar – det kan skilja flera år mellan den kronologiska åldern och den biologiska åldern utifrån hur långt man kommit i puberteten. En 13-årig kille kan ha dragit i väg på längden, vara i målbrottet och behöva raka sig – en annan är fortfarande ett barn. En flicka i samma ålder kan ha fått bröst och höfter och se flera år äldre ut än vad hon är. Även om det ser ut att skilja flera år mellan barnen kan de vara födda på samma dag. Ja, de stora kan vara yngre än den lille.

Att det är omöjligt att bestämma en ålder behöver inte vara ett bekymmer, om det inte vore så att åldern har stor betydelse för vilket skydd en flykting kan få. Om du ännu inte fyllt 18 år är det lättare att få uppehållstillstånd.

Där står vi. Det är mycket viktigt att kunna fastställa en ålder, men det går inte att göra.

Av den anledningen har landets barnläkare vägrat att analysera röntgenbilder åt Migrationsverket. De vill inte vara kvacksalvare.

Problemet, och det är ett reellt problem, är att de som från politiskt håll skriker högst på att skärpa ålderskontrollerna av flyktingar i regel struntar i att det inte går att göra.

Det viktigaste för sverigedemokrater, moderater, socialdemokrater och andra som ställer kravet är att visa att nu tar vi i med hårdhandskarna. Deras fokus ligger inte på att ge människor en rättssäker åldersprövning – de bryr sig inte om att barn riskerar att bli bedömda som vuxna på lösan grund.

Det håller inte. Vetenskapliga faktabaserade metoder måste styra, inte något allmänt tyckande.

Under onsdagen presenterade Socialstyrelsen nya rön, som kan leda framåt. Deras studie dömer ut dagens metoder efter noter. I stället visar de att bilder med magnetkamera på främst knäled, med kompletterande bilder av fotled och nyckelben, har en betydligt större träffsäkerhet än röntgenbilder av händer och tänder.

Felmarginalen med magnetbilder på knäled, fotled och nyckelben är enligt Socialstyrelsen tre procent för pojkar och sju procent för flickor jämfört med de tio–tolv procent som gäller för de i dag använda röntgenbilderna.

Ett problem är dock att de studier av magnetbilder som Socialstyrelsen synat gäller ungdomar från välmående länder – alltså inte de länder där de flesta flyktingbarnen kommer från.

Därför krävs mer forskning. För att verkligen vara säker på sin sak vill Socialstyrelsen genomföra en pilotstudie på ungdomar i Sverige vars ålder redan är känd. I början på nästa år väntas studien vara klar.

Det är bra. Detta måste undersökas grundligt. För såväl Sverige som för de flyktingar som behöver kunna visa sin ålder är det helt nödvändigt att det finns metoder som är tillförlitliga.

Vi måste bort från dagens gissningslek.