Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutläge på sjukhuset: "En utmaning att kunna ge bra vård"

Sjukhuset har än en gång infört beredskapsläge på grund av platsbrist. Under dagen kommer stabsledningen ta beslut om extraordinära insatser för att stabilisera situationen.– Sjukhusets resurser har ansträngts över vår maximala kapacitet under lång tid, säger Mikael Gårdebäck, chefsläkare på Södertälje sjukhus.

Det så kallade stabsläget, ett akut beredskapsläge, infördes klockan 08.00 på tisdagsmorgonen på Södertälje sjukhus. "Den utsedda stabsledningen kommer under dagen att ta beslut om extraordinära insatser för att stabilisera situationen," skriver sjukhusledningen på Södertälje sjukhus hemsida på tisdagsmorgonen.

– Sjukhusets resurser har ansträngts över vår maximala kapacitet under lång tid. Vi har kommit till en gräns när det inte går längre, efter förra stabsläget har situationen förändrats igen, säger Mikael Gårdebäck, chefsläkare på Södertälje sjukhus.

Akutläget beror på att sjukhuset återigen är överbelagt med cirka 15 procent, vilket motsvarar cirka 22 inneliggande patienter för mycket.

– Det är ett väldigt tryck, vi är ju ett akutsjukhus och måste ha resurser för att kunna ta in patienter, säger Mikael Gårdebäck.

Under vinterhalvåret ökar trycket generellt på sjukhusen i länet säger han.

– De andra sjukhusen sitter säkert i en liknande situation, det är många patienter som har influensasymptom, säger han.

Det sätter ett hårt tryck på personalen.

– Vår personal får slita jättehårt och det blir en utmaning att kunna ge bra vård, säger Gårdebäck.

Kan kommunen underlätta för er, genom att ta sig an patienter som är färdigbehandlade?

– Vi har ungefär tio kommunfärdiga patienter (patienter som är färdigbehandlade och väntar på hjälp att ta sig hem eller till ett kommunalt boende, LT:s anmärkning). Men kommunen missköter sig absolut inte, vi har ett bra samarbete med dem. Vi kommer säkert att ta kontakt med dem under dagen för att se om de kan genomföra extra ordinarie insatser för att få hem patienter, säger Gårdebäck.

Lenita Granlund, socialdirektör på Södertälje kommun har innan lunch på tisdagen inte fått någon rapport från sjukhuset.

– Vi för regelbundna samtal med sjukhuset, för att se hur vi kan underlätta. Vi gör vad vi kan för att hitta vårdbeläggningar, men jag har inte fått någon information i dag om läget på Södertälje sjukhus.

Läs även: Sjukhusets hopp ligger hos kommunen

Sjukhuset inför stabsläge

Överbeläggning och högst patienttryck i länet