Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagarna yrkar på livstid för Khouri

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Åklagarna yrkar på lagens strängaste straff, livstids fängelse för Bernard Khouri och 14 års fängelse för Torpeden för morden på Oasen. För övriga åtalde yrkas också på långa fängelsestraff. (UPPDATERAD 16.30)

- Morden på bröderna Moussa har varit extremt välplanerade, offren har varit försvarslösa och brotten har utgjort ett led i organiserad kriminell verksamhet i syfte att vinna marknadsandelar och makt över den kriminella marknaden. Morden har påverkat lokalsamhället så starkt att de måste ses som samhällshotande brottslighet, sade kammaråklagare Tora Holst.

Bernard Khouri var, enligt åklagarna, anstiftare till mordet på K-sigge den 23 december i Oasen. Åklagarna yrkar också att han och sju andra döms för morden på bröderna Moussa den 1 juli 2010. I påföljden ingår även, enligt åklagarna, människorov, grov utpressning, försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och olaga tvång, grovt rån.

Torpeden, som åtalats för mordet på K-sigge, var 18 år när det begicks. Han var även 18 år vid dubbelmordet, som han också åtalats för.

- Med straffrabatt för ålder yrkar vi på 14 års fängelse, säger Tora Holst.

För en 39-åring, som anses ha köpt in de så kallade mördarlurarna som ska ha använts vid dubbelmordet, yrkar åklagarna 13 års fängelse för brödramorden. 39-åringen sköts i armarna på Torekällgatan i april 2010, men klarade sig i övrigt. I straffyrkandet har åklagarna även räknat in utpressningen av en Västergårdsfamilj veckorna innan dubbelmordet samt grovt olaga hot och rån mot en man i Libanon via telefon från Södertälje.

I övrigt yrkade åklagarna så här:

14 års fängelse för en 28-åring som åtalats för dubbelmordet och människorovet på Heron city.

12 års fängelse för en 31-åring åtalad för dubbelmordet.

11 års fängelse för en 21-åring, som åtalats för dubbelmordet och människorov. Han var 20 år när morden begicks och bör också få straffrabatt, enligt åklagarna.

10 års fängelse för en 21-åring åtalad för dubbelmordet. Han var också 20 år när morden begicks.

Dessa fyra pekades ut av åklagarnas huvudvittne som de som satt i en röd Volvo som passerade Ronna centrum strax innan morden. Åklagarna anser att de tillsammans med skyttarna hjälpte till så pass att de kan fällas för morden.

För en 19-åring yrkar åklagarna på sju års fängelse för dubbelmordet, människorovet samt för att ha hjälpt Torpeden efter K-siggemordet med att ta hand om vapnet.

Mot en 37-åring som agerat chaufför och åtalats för människorov, grov utpressning, grovt utpressningsförsök, yrkar åklagarna sju års fängelse.

Mot en 26-årig Ronnabo med Syriskt medborgarskap yrkar åklagarna sex års fängelse för människorovet.

Mot en 30-åring, som blev invalidiserad efter mordförsöket på Torekällgatan i april 2010, yrkas fem års fängelse för människorov och vapenbrott.

Mot en 26-åring, som i dag avtjänar ett tvåårigt fängelsestraff för skjutningen på Svedjevägen, yrkas påökt för människorovet, som enbart i sig bör ge fyra år för hans del, enligt åklagarna.

Tre års fängelse yrkas även för en 21-årng för människorovet, åldersrabatten inräknad.

Mot en 59-årig man yrkas två års fängelse för grov utpressning och för en 39-åring yrkas fyra års fängelse för grov utpressning och anstiftan till grov misshandel mot en man som utsattes för pistolhot när han skulle lämna sin son på Urergets förskola i Södertälje.

För de två unga killar, då bara 16 och 17 år gamla, som enligt åklagarna beordrades att stjäla två mopeder som användes vid dubbelmordet yrkar åklagarna 1 år och 4 månaders sluten ungdomsvård respektive tre års fängelse alternativt två års sluten ungdomsvård. Det blir upp till rätten att avgöra.

På måndag är det de åtalades tur att gå i svaromål, då ska advokaterna börja slutplädera.