Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren tror på lika hårda domar

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Det blir omförhör, i stället för ­användning av de tidigare inspelade vittnesmålen, när den numera ogiltigförklarade gangsterrättegången tas om. Det beslutet tog Södertälje tingsrätt i går.

Kammaråklagare Björn Frithiof yrkade på att förhören skulle läggas fram genom uppspelning av ljud och bild från den tidigare förhandlingen, med möjlighet till tilläggsfrågor.

Är du förvånad över beslutet?– Nej, det kan jag inte säga. Men jag hade föredragit ett annat beslut. Vi ville från åklagarsidan inleda med bandinspelningar, på goda grunder anser vi. Det blir tufft för målsäganden och vittnen att behöva gå igenom det här en gång till. Det har de redan gjort under stor vånda och många oroar sig för sin säkerhet.

Hur ska ni lösa det problemet?– Polisen har en planering, man kommer att lägga ned ett stort arbete på vittnenas säkerhet och trygghet. På åklagarsidan får vi anpassa oss och förbereda nya förhör. Det är bara att acceptera detta som en del av rättssäkerheten. Jag är optimistisk och tror på domar som blir minst lika bra som de förra, säger Björn Frithiof.

Rättegången inleds den 8 november i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.