Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: "man är lojal mot nätverket"

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

På fredagen avslutade åklagarsidan sin slutplädering i det stora gangstermålet. Den sista dagen lyfte åklagarna fram den lojalitet mot nätverket som de menar fanns hos personer i Södertälje även utanför nätverket.

Plötsligt ringer 18-årige Josefs telefon. Den som ringer är en flerbarnsfar som vill varna Josef för att polisen nyss passerade utanför hans fönster hemma i Ronna.

– Var försiktiga, säger han.

18-åringen är enligt åklagarna en etablerad kriminell inom det så kallade Södertäljenätverket. Den som ringer är pappa åt den 16-åring som senare ska komma att åtalas för medhjälp till dubbelmordet, efter att, enligt åklagarna, ha stulit och flyttat mördarnas mopeder inför mordet.

18-åringen kommer att åtalas för morden tillsammans med fyra andra personer. Pappan ringer honom, inte sin son. Men han vet att sonen är med Josef om dagarna, enligt åklagare Ulrika Lindsö.

Samtalet kommer veckorna efter dubbelmordet på Oasen och är ett exempel enligt åklagarna på den lojalitet som fanns till nätverket hos anhöriga och personer i nätverkets närhet.

– Det finns en lojalitet bland människor som jag vill att rätten ska ha i åtanke vid sin bedömning, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö, som ger fler exempel.

Det är kvinnan och flerbarnsmamman i Ronna som enligt åklagarna villigt ställde upp som bulvan för den Audi på 680 000 kronor som den 19-årige Torpeden fick hösten 2010 – enligt åklagarna en belöning för dubbelmordet, något Torpeden hårdnackat förnekat.

När kvinnan sedan förklarar för rätten varför hon ställde upp på att bli bulvan till en 19-åring som inte ens hade körkort för en bil i lyxklassen, blir svaret att hennes son, som är kompis med Torpeden, tyckte att det var en ”fin gest”.

Ulrika Lindsö igen:

– Man är lojal mot nätverket, man är så lojal inom gruppen att man går in som bulvan, säger Lindsö, och ger ett tredje exempel.

Det rör sig om ett inspelat telefonsamtal i oktober 2010 med en medelålders kvinna som är släkt med Khouri och Torpeden. Strax innan har Khouri och Torpeden blivit osams och enligt polisen finns avlyssningar som visar att Khouri i raseri har skjutit flera skott mot den flyende Torpeden mitt i Ronna centrum.

LT skrev en notis om saken dagen efter om att det hörts pistolskott och hittats flera patronhylsor. Ulrika Lindsö menar att det den kvinnliga släktingen säger, visar på släktingarnas engagemang i den pågående konflikten.

Ulrika Lindsö:

– Hon säger inte att de ska sluta bråka, att lägga ner det här. I stället säger hon: ”Ska fienden skratta år er! Det här tycker jag att rätten ska ha i åtanke vid bedömningen.

Fotnot: Josef heter egentligen något annat.