Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren kräver tre års fängelse för styvpappan

Rättegången mot den man som står åtalad för att ha stängt in och övervakat en liten pojke avslutades på torsdagen. Åklagaren yrkar på att mannen själv ska låsas in - i tre år.– Mitt liv var som en skräckfilm och jag var mitt i den, sa pojkens mamma i rättssalen.

42-åringen har suttit häktad sedan den 23 juni, misstänkt för brott mot sin fru och hennes son. Brottsrubriceringen är olaga frihetsberövande - då han ska ha hållit den lilla pojken instängd i ett rum i bostaden. Polisen som var först på plats vittnade om pojkens första ord när han släpptes ut.

– Han sa "min pappa har låst in mig", sa polisen i rättssalen.

Rummet, ett kalt och litet gästrum, ska ha börjat användas i maj, då pojken förvisades från sitt rum på övervåningen. När polisen kom den 21 juni fanns där inte mer än en säng, ett nattduksbord, en tom byrå och garderob. Lampan i taket saknade glödlampa och någon slags film var uppsatt för fönstren.

– Det var vansinnigt varmt och stank avföring och kiss. Det var inga leksaker, inga böcker, kritor - det var helt kalt, sa polisen.

Enligt styvpappan förpassades pojken till rummet efter ett gemensamt beslut av honom och frun den 17 maj. Två dagar senare tog han bort dörrhandtaget på insidan av dörren, efter att pojken tidigt på morgonen lämnat huset och gått till skolan. Men styvpappan hävdar att mamman bett honom låsa.

Mamman säger att pojken hållits på rummet hela tiden då han inte var i skolan. När han fick sommarlov den 10 juni ska han bara ha fått komma ut för att äta eller när han behövde gå på toaletten.

Hon säger att det i början fanns leksaker, böcker och ritsaker i rummet, men efter att pojken rymde ut genom fönstret den 20 juni tog styvpappan bort dem som straff. Styvpappan ska ha blivit rasande om pojken inte var i rummet, enligt mamman.

– Det var som ett fängelse. Ett riktigt helvete. Jag kunde inte gå ut med min son till parken, jag lämnade aldrig huset, sa hon i rättssalen.

Mamman hävdar att maken låste in hennes son i uppfostringssyfte, som straff för att han varit olydig. Hon vittnar om att mannen ska ha kallat pojken sjuk, en stinkande trasa. Vid ett tillfälle släppte hon ut pojken för att få hjälp med att flytta en soffa. Då ska styvpappan ha blivit så arg att han straffade pojken med att sälla in en hink på rummet som toalett.

– Han skulle vara tacksam för att han slapp äta upp sitt eget bajs, sa mamman att styvpappan uttryckt.

Styvpappan förnekar brott på samtliga åtalspunkter. Han leddes in iklädd vit t-shirt och jeans. Han satt mest med armarna i kors och reagerade med förvånad min och huvudskakningar på saker som hans fru berättade om i rättsalen.

Han medger att han övervakat hemmet under maj och juni, men att han ska ha gjort det för att hjälpa sin fru att hålla koll på pojken. Han säger att hon installerat övervakningsprogrammet och att hon känt till kamerorna. Upprinnelsen ska enligt honom ha varit att skydda pojken från sig själv, efter att han bland annat klättrat på balkongräcket.

– Han gjorde många dumheter, sa styvpappan i rätten.

Han medger att han sagt att han kan "slå vett i skallen" på pojken, men att det var för att lugna ner honom. Han hävdar att dörren aldrig varit låst med nyckel, men att han använt en nyckel för att låtsas låsa. När polisen kom var dock dörren låst, med en nyckel som mamman efter en stunds letande ska ha hittat i nyckelskåpet i bostaden.

Styvpappan medger att han köpt och installerat nya fönsterlås efter att pojken rymt ut den 20 juni. Det fanns lås på fönstren tidigare men de hade gått sönder två dagar tidigare, enligt styvpappan.

– Ingen har sagt att han inte får röra sig fritt. Men XX är ett barn som inte kan lämnas oövervakat, sa han.

42-åringen har även åtalats misstänkt för misshandel och ofredande. Han har övervakat familjen med hjälp av kameror i hemmet och ska att ha örfilat hustrun och hennes son under ett gräl den 20 juni, dagen innan mamman tillkallade polisen. Parterna lämnar olika versioner om vad som hände.

Efter det som hänt uppger mamman att pojken mår mycket dåligt. Han klarar inte längre av att sova ensam.

– Nu är det lite bättre, men i början ville han inte ens äta. Han vaknar på nätterna och skriker och gråter, sa mamman och föll i gråt.

Rättegången startade på onsdagen då man bland annat spelade upp bandade polisförhör med pojken och visade filmklipp som beslagtagits.

Åklagare Thobias Vilhelmsson yrkar på ett straff på tre års fängelse. Han instämde i att det är försvårande för åtalet att mamman har befunnit sig hemma och rent tekniskt kunnat släppa ut pojken när styvpappan jobbat.

I rätten uppgav hon dock att hennes make blivit mycket arg de gånger hon har låtit pojken komma ut. Han har haft möjlighet att upptäcka det med kamerorna han har fjärrstyrt med sin mobiltelefon. Pojkens målsägandebiträda Pia Björstrand yrkar på 75 000 kronor i skadestånd.

Rättegången avslutades på torsdagen och domen kommer nästa vecka.

Läs även: Styvpappan skapade fängelse i hemmet

Så spionerade han på sin fru och styvson

Pojkens vittne om smisk räckte inte