Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren förvånad över hovrättens dom

Nu friar hovrätten mannen som tidigare dömts till nio års fängelse, för mordförsök på sin fru, i Södertälje tingsrätt.– Jag har respekt för hovrättens resonemang. Men det behöver inte betyda att jag håller med dem, säger kammaråklagare Martina Winslow.

Svea hovrätt har i dag friat den misstänkta mannen från alla misstankar om att han skulle ha kastat ned sin fru från sjätte våningen ute på balkongen. Åklagare Martina Winslow är förvånad över domen.

– Jag har respekt för hovrättens resonemang. Men det behöver inte betyda att jag håller med dem, säger hon.

Däremot var hovrättens ledamöter oeniga i beslutet. Två av fem ville fastställa tingsrättens dom. Åklagaren menar att detta pekar på hur komplicerat fallet är.

– Det är viktigt att påpeka att det är en skiljaktig nämnd som har tagit beslutet att fria. Det som skiljer tingsrätten och hovrättens domar är att de har använt bevisningsvärderingsreglerna annorlunda. De har tolkat bevisen olika, säger Martina Winslow.

Vilken bevisning talade starkast för en fällande dom?

– Vi hade utredningar från brottsplatsundersökningen med blodspår som jag menar var bra för åklagarsidan. Vi hade även olika vittnen som är hörda. Men hovrätten har dragit andra slutsatser. Som åklagare funderar man alltid på om vi hade kunnat göra mer. Vi hade gärna haft fler utredningar från början. Men jag anser att vi har haft en gedigen och omfattande utredning i det här ärendet.

Kommer ni att överklaga?

– Om ett ärende kommer att överklagas eller inte är inte en enskild åklagares beslut. Men jag kommer undersöka möjligheterna för detta, säger Martina Winslow.